Foto: Lehtikuva/Ismo Jokinen. Jenni Haukio och hunden Lennu.

Presidenthunden Lennu gillar att pussas

Presidentens tjänstebostad på Talludden får snart ett nytt husdjur – en energisk hund som också gillar att slöa på soffan – om presidenthunden Lennu är som bostonterrier brukar vara.

–En bostonterrier springer gärna i skogen, men om ägaren vill vila och kryper upp i soffhörnet följer hunden efter. En terrier är envis så ägaren måste vara bestämd av sig, säger Sanna Feberg som leder föreningen Suomen Bostonit.

FNB har inte lyckats nå den blivande presidenten Sauli Niinistö eller hans fru Jenni Haukio för att får reda på Lennus natur.

Under sin kampanj i oktober avslöjade Niinistö dock att Lennu gillar att pussas.

–Ett problem har vi. Lennu är en pussmaskin. Det betyder en pussession på minst fem minuter så fort vi träffar människor. Det är något Lennu vägrar sluta med, sade Niinistö enligt tidningen Länsi-Savo.

Besökare på Talludden riskerar alltså ett pusskalas om Lennu får representera.

–Bostonterrierna är så självsäkra att de inte hotar eller skäller på någon. De kan gå rakt förbi en schäfer utan att bry sig om den, säger Feberg.

En anpassningsbar sort

Vid representationstillfällen kan Lennu cokså använda sitt ståtliga officiella namn Anjyr's Boreas. Boreas betyder nordanvinden och i den grekiska mytologin dyrkades Boreas som en gud.

De som känner Lennu håller tyst. Uppfödaren Anne Holland-Ojala går dock med på att säga att Lennu trots sin ställning som presidenthund nog lever ett normalt hundliv.

–Lennu får nog leva helt normalt, men vill ni ha närmare uppgifter får ni fråga ägarna, säger Holland-Ojala.

Hon säger att det inte borde varna något problem för Lennu att flytta till ett nytt hem.

–Alla hundar anpassar sig bra om de har goda förhållanden och sina kära omkring sig. För en hund är det viktigt att det finns en kär famn i närheten, det räcker till, säger Holland-Ojala.

Niinistö sade själv efter valsegern att Lennu är av den anpassningsbara sorten som nog kommer att trivas på Talludden.

Som presidenthund tvingas Lennu troligen ofta vara utan husse och matte när de är på tjänsteresor. Eila Kuusinen, som skolar problemhundar, säger att hundar nog klara det också så länge de har någon känd och bra skötare som kan behålla känslan av trygghet.

–Hundar kräver inte att man hela tiden ska sitta bredvid dem, säger hon.