”Effektivare att äta vegetariskt”

Det finns bättre sätt att minska klimatavtrycket än att äta keldjur, säger miljö- och djurskyddsorganisationerna.

– Tja, grisen och fjäderfäna idisslar inte heller. Rent klimatpolitiskt kan man försvara kaninen som föda, men till kornas försvar ska sägas att de främjar naturens mångfald och kulturlandskapet om de får beta utomhus, säger Jussi Nikula på WWF.

Han köper inte utan vidare forskaren Carl-Gustaf Thulins förslag att minska klimatavtrycket genom att byta nötbiffen mot kaninstek, en köttprodukt mot en annan.
– Då är det effektivare att äta mera vegetariskt i stället. Vi borde äta mindre kött och då vi gör det borde vi se till kvaliteten, hur det är producerat, och välja ekologiskt. Vårt tips är att minska på köttkonsumtionen och i stället äta vild fisk och baljväxter, säger Nikula.

Camilla Ekblad på Natur och Miljö säger att det är en spännande idé att odla kaninkött i större skala eftersom jordens resurser inte i längden klarar den nuvarande köttkonsumtionen.
– Hur klimatsmart det är att äta kanin beror på vad kaninen ätit. Den borde helst leva på färskt och torkat grönt från den egna gården. Kaninerna måste i så fall födas upp med tillräckligt mycket utrymme, så de inte trängs som kycklingar. Men för många är kaninen ett gulligt keldjur och tanken att äta den känns lika främmande som att äta hund.
Det tycker också Hannele Luukkainen på Helsingfors djurskyddsförening.

– Ska vi börja äta keldjur kan vi lika gärna äta upp våra hundar och katter också. Det är inget fel på att äta kött, det viktiga är hur djuren föds upp och hur de slaktas. Men om man nu uttryckligen vill minska klimatpåverkan är det ingen vits att byta från ett djur till ett annat. Då är det bättre att äta vegetariskt.

Producentorganisationen SLC försvarar korna från en hypotetisk kaninattack med klimatpolitiska förtecken.
– Ska jordbruket överleva våra nordliga förhållanden klarar vi oss inte utan idisslare. Jag kan tänka mig att det finns en viss efterfrågan på kaninkött, men jag tror inte på större förändringar i produktionen, säger Jonas Laxåback.

Thulin påpekar att också kaninskinn är en eftertraktad produkt. Men knappast något för finländska pälsfarmare, enligt Kristian Bengts på Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening:
– Det finns en väldigt stor produktion av kanin på annat håll, främst för köttets skull. Vi ser inte så stor potential i pälsen. Vi siktar i stället på att hålla högsta möjliga kvalitet på våra räv- och minkskinn.