Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto. Biskopen Irja Askola.

Ekologisk fasta uppmanar granska konsumtionen

Kan jag använda kollektivtrafiken mer? Hur kan jag minska utsläppen på grund av mitt boende? Vad för slags livsmedel ska jag lägga i varukorgen?

Kampanjen Ekologisk fasta, som pågår från i morgon fram till påsk, uppmanar folk att kritiskt granska sina konsumtionsvanor och val i vardagen. I ekologisk fasta kombineras den kristna fastetraditionen och miljöns tillstånd.

Kampanjen ger inga stenhårda regler för hur man ska leva utan istället uppmanar den folk att fundera över hur de genom sina val i vardagen kan främja hållbar utveckling.

Samtidigt uppmanas man att fundera över vad det innebär för en själv att stanna upp och leva måttligt. Biskopen i Helsingfors Irja Askola anser att Ekologisk fasta är kyrkoårets specialerbjudande för människor att skapa utrymme för goda ting.

–Den andliga sidan av kampanjen är ånger och behovet att rätta till sådant som är fel för att det Gud skapat inte ska förstöras. Vi rekommenderar folk att lyssna på sig själva och värna om sina närmaste. Det här kan glömmas bort i mitt i konsumtionen, säger Askola som är kampanjens beskyddare.

Hon tänker använda sig ännu mer av kollektivtrafiken, återvinna, använda rättvisemärkta produkter och gå mera än vanligt.

–Jag tänker också för varje lunch jag blir bjuden på köpa ett träd till Afrika via Kyrkans utlandshjälp.

Det ekologiska fotavtrycket är störst för boendet, resandet och maten. Kampanjen rekommenderar därför att man inte åker långt bort på semester, att man minskar energikonsumtionen och slutar äta kött. De förändringar man gör under sin ekologiska fasta ska helst blir varaktiga.