Levnadsbok. Övervikten sitter både i huvudet och i känslolivet, Foto: Zara Doublet

Aldrig mera banta

Det pågår ett krig mot övervikten. Fienden har intagit höfterna och belägrat magen. Extrakilona, som du ägnat all kraft att förinta och energi att avsky, är som fastgjutna.

Nej, nej inte krig, tänk om. Inled i stället en konstruktiv vapenvila och bestäm dig för att aldrig mera banta.

När man har läst så här långt i boken Aldrig mera banta inser man att Cathrine Schück och Maria Helander skrivit en levnadsbok, inte i första hand en kokbok (fast här finns många bra recept). Deras mål är att peka på skillnaden mellan sug och hunger och få läsaren att strunta i dieter och bantningsmetoder. Målet är med andra ord att hitta en balans mellan mat och vikt å ena sidan och mat och livskvalitet å den andra.

Redskapet är LCHF (Low Carb High Fat) och KBT (kognitiv beteendeterapi). De anser att det går utmärkt att kombinera de två i kampen mot kroppens invanda behov av socker och snabba kolhydrater, inte minst för att komma åt det känslomässiga suget efter mat.

– Övervikten sitter både i huvudet och i känslolivet, förklarar de, även om den syns mest på höfterna och över magen!

I en utförlig text redogörs för hormonet insulin och hur det påverkar vikten och kroppens hantering av kolhydrater och fett. Socker, kolhydrater och stress är minst lika viktiga.

Vad lär vi oss av detta? Jo, att ett lågt intag av kolhydrater i kosten ger lägre blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Då ökar frisättningen av fett från fettväven och fettförbränningen ökar.

Det betyder att om du drar ner på kolhydraterna och äter tillräckligt med fett så sköter kroppen resten. Du går ner i vikt och är mätt i stället för hungrig. Undviker du panikhunger och ”stödäter” vettigt, så kanske hungern inte lyckas ta överhanden.

Ett inlärt beteende är svårt att ändra på, men man kan diskutera med sig själv, genomskåda sina vanor och lära sig hantera sina känslor på ett vettigt sätt. Motion är bra, avkoppling likaså och sömn. Så enkelt och så svårt.

Boken innehåller en mängd råd och pigga diskussioner om hur man kan hantera livet i stort och smått genom att äta rätt, tänka rätt och göra rätt. En utmärkt bok att fördjupa sig i.

Cathrine Schück & Maria Helander: Aldrig mera banta! LCHF och KBT, 155 sidor, 2012. Norstedts.

Recept

Äggröra
Vispa 3 ägg med 2 msk crème fraiche. Tillsätt en nypa riven ost och stek långsamt i en klick smör. Servera med tomatklyftor, paprika i skivor och en skiva rökt skinka.

Rawfoodkex

Två plåtar kex: 1 1/2 dl hela linfrön, 1 1/2 dl krossade linfrön, 2 dl gula linfrön, 1 dl vita sesamfrön, 1 dl pumpafrön, 1 dl solrosfrön, 8 dl vatten, 1 tsk havssalt, 1 tsk lantbuljong/örtsalt.

Blanda fröna i en bunke och häll på vattnet tillsammans med salt och buljong. Rör om ordentligt. Låt blandningen stå i minst 6 timmar, tills det blir en smet. Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper och lägg på en ugnsplåt. Torka kexen i ugnen på 50 graders värme i cirka 8 timmar. Öppna ugnsluckan för att släppa ut fukten några gånger. Kexen ska bli snustorra. Låt dem svalna och bryt dem i portionsbitar.