Vilka ord tycker du borde finnas med på nyordslistan? Kommentera nedan! Här några exempel på västnyländska ord. Foto: Nina Ahtola

Här är årets nya ord i svenska språket

Svenska språket har fått påfyllning av nya ord under det gångna året.

Språkrådets lista över nya ord för 2011 innehåller en brokig blandning med bidrag från olika delar av samhället.

Listan över nya ord i svenskan speglar vår tid, och ger en fingervisning om vad vi ägnat oss åt under 2011. Ordet appar finns med på listan, liksom padda (Ipad och andra surfplattor) och surdegshotell.

Ord som blivit allmänna i språket är bland annat bröllopsklänning (istället för brudklänning), fastlans (frilans knuten till en viss arbetsplats), vobba (ta hand om sjukt barn hemma och samtidigt arbeta), nysare (person som sprider nyheter) och uggling (sätta sig på huk på en offentlig plats och lägga ut ett foto av det på Facebook).

Internationella händelser har gett svenskan nya ord, till exempel jasminrevolution (Tunisiens fredliga revolution 2010–2011), och arabisk vår.

Språkrådet har under året fått in en lång rad förslag på nyord, bland annat från allmänheten och tidningsläsare som engagerats av rådet. Därefter har det sållats bland förslagen, och 72 ord har valts ut att ingå i nyordslistan för 2011.

Syftet är att visa vad som hänt med språket, inte att ge orden officiell status med plats i ordlistor och lexikon.

Hbl:s bloggare Sylvia Bjon har tagit fram en egen lista över nyord i Svenskfinland. Läs den här!