Se det vackra äpplet skrumpna i vår video

Det som från början var ett präktigt rött inhemskt äpple har i dag – cirka 20 dagar senare möglat fast i bottnen på redaktionens äppelinkubator. Toppen på äpplet är brun, ådrig och torr.

Vid första anblicken ser det franska äpplet intakt ut. Men vid en närmare titt ser man att också det har ändrat färg – från friskt grön till gulbrun. Ytan på äpplet har också blivit mjuk.

I början av december beslöt redaktionen att bygga en så kallad "äppelinkubator": en folieklädd låda med plats för två äpplen. Framför dem installerades en webbkamera som tog en bild en gång per tjugo minuter. Avsikten var att testa vilket äppel som skrumpnar först. Vi klippte också ihop en film där du kan se äpplet torka ihop på nolltid.

Enligt Hannu Salo, verksamhetsledare på Frukt- och bärodlarnas förbund, som intervjuades tidigare, behandlas utländska äpplen mer än finska.

– Man kan spruta kalcium på äpplena i trädet för att stärka deras cellstruktur. Det gör att de håller bättre under lagringen.

I många länder används den syntetiska produkten Smartfresh på äpplena under förvaringen. I Finland, Sverige och Norge är det inte tillåtet. EU har däremot godkänt produkten.

Varför är de utländska äpplena så onaturligt blanka?

– Till julen importeras mycket blanka äpplen. Antingen blankas de upp med sitt eget naturliga vax eller så lägger man till vax. I dag känner vi oss främmande för riktigt blanka äpplen, sade Kalevi Siivinen på Tullaboratoriet.

Vårt inhemska äpple i testet plockades den 25 september i Ekenäs och hölls nedkylt fram till testet. Det franska äpplet köptes i en mataffär i början av december.