Glögg hör julen till. Sällskapsdryck eller cocktail?

Öl i all ära men nu dricker vi glögg

Om vi på 1950- och 60-talet hade förstått att glögg kunde vara en lika identitetsskapande grej som lucia, kunde det ha blivit vår grej. För då var det främst finlandssvenskar som drack glögg.

– Vi var ganska ensamma om glöggen, långt senare började den finska befolkningen dricka jul­drycken, berättar Anne Bergman vid Folkkultursarkivet, Svenska litteratursällskapet. Från första advent till tjugondag Knut är det glögg som gäller – varm, kryddig och ångande het.

Nordiska högtider har alltid varit förknippade med drycker och drickandet. Sedan början av 1800-talet har glögg varit en vinterdryck som karlarna drack utomhus i samband med fastlagen. Man blandade saft, sirap och brännvin och kallade det glögg. Drycken skulle drickas varm. Ordet glögg kommer från franskans brûlot, glödgad, och hade med tillagningen att göra. Vinet var helt enkelt av för dålig sort och då måste det glödgas upp.

Kryddor ströddes i bottnen på en gryta. Sprit och vin hälldes i och ett galler med en sockertopp sattes över. Ångorna antändes och efter det började sockret smälta och droppa ner i grytan.

I slutet av 1800-talet drack man ännu glögg med vin i, men i samband med självständigheten och förbudslagarna försvann drycken nästan helt och hållet. På 1920-talet försökte Jalostaja marknadsföra fabrikstillverkad glögg, men den vann inte något gehör bland finländarna.

Glögg och lucia

– På 1950- och 60-talen var det finlandssvenskarna som drack glögg. Varför det var så vet jag inte, säger Anne Bergman och framkastar tanken att glöggdrickandet kunde ha blivit en lika finlandssvensk och identitetsskapande grej som lucia-traditioner – om någon hade tagit tag i den.

Enligt professor emeritus Bo Lönnqvist var skillnaden närmast den att glöggdrickandet betraktades som en privat manifestation medan luciafirandet genast gjordes officiell.

– Efter kriget hade många finlandssvenskar emigrerat till Sverige och släktkontakterna var täta. Det är mycket troligt att traditionen att dricka glögg fick ett uppsving då, säger han, men samtidigt hade man inte behov av att manifestera sin identitet på samma sätt som i dag.

I Kaisu Jaakkolas etnologiska avhandling Muut­tuva joulu (1977) sägs det att glöggtraditionen kom till Finland via Sverige. På 1930-talet marknadsförde man glögg i den finlandssvenska tidningen Astra, men först i slutet av 60- och början av 70-talet började finska veckotidningar skriva om glöggrecept och då blev juldrycken bekant i vida kretsar.

Glamourös jul

– Under de senaste tio åren har julen långsamt ändrat stil. Glöggen har blivit en cocktail före maten och ses inte längre som en sällskapsdryck, konstaterar Anne Bergman. Julen har blivit mera glamourös, och allt fler väljer att dricka champagne, mousserande viner eller cava som juldryck.

Alla tycker inte om glögg och tycker att mousserande viner är godare än glögg. Och till jul vill man bjuda på det godaste och bästa man har.

En som går mot strömmen är Strömsökocken Paul Svensson. När han besökte tv-programmet God morgon Sverige talade han sig varm för framtidens glögg.

– Den kommer att bli en ännu större sällskapsdryck än den är i dag, sade han. Vi kommer att experimentera mera med olika smaker och dagens vitvinsglögg, äppelglögg och alkoholfria glöggar kommer att få smak och spets av nya ingredienser.

Det lovar gott för de trogna glöggdrickarna som börjar längta efter årets första glögg redan i slutet av november. Trots allt finns det de som dricker glögg året om, både varm och kall, som aperitif. Vit glögg smakar utmärkt med en isbit i eller i bottnen på ett glas mousserande vin.

 

Recept
 
Glögg
 
För 6-8 personer1 flaska rött eller vitt vin, 2-4 dl strösocker, kryddor (kanelstång, pome­ransskal, ingefära, nejlikor, kardemumma, russin, mandel, torkade fikon, honung) ­efter smak, möjligen brännvin, konjak eller rom att spetsa med. Russin och mandlar.
 
Koka vinet sakta med socker och kryddor i cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och spetsa eventuellt med sprit. Värm mera om så önskas, men låt det inte koka upp igen. Servera glöggen het med russin och hela skalad mandel.
 
Kardemumma­mumma
 
För 8 personer: 3 flaskor porter, 3 flaskor julöl, 1 ­flaska ­vichyvatten, 1–2 dl ­madeira, 1 krm kardemumma, ½–1 dl socker (efter smak), 1 msk pressad citronsaft.
 
Blanda alla ingredienser ­utom porter och öl. Rör om så att sockret löser upp sig, låt dra en stund. Häll upp i en kanna. Slå i porter och öl precis före serveringen så att det skummar.
 
Hirams mumma
 
För 6 personer6 kardemummakärnor, 1 kkp strösocker,  1 kkp madeira eller gin, 2 flaskor lättöl, 1–2 flaskor porter.
 
Stöt kardemumman i mortel tillsammans med sockret. Rör ut med madeira eller gin och låt stå några minuter. Blanda med lättöl och porter. Nylagat ska det vara, skummande mörk i glasen.
 
Alkoholfri glögg
 
För 6 personer5 dl drick­färdig svartvinbärssaft,  5 dl äppel­juice, 2 bitar kanel,  5 nejlikor, 1 liten bit ingefära, 1 pomeransskal (eller 1 ­påse glöggkryddor). Russin och mandel.
 
Blanda vinbärssaft och äppel­juice med kryddorna i en kastrull. Hetta upp på medelstark värme, men låt det inte koka. Servera med russin och mandel.
 
Kryddig äppelbål
 
För 10 personer: 2 l äppelmust, 2 små äpplen, 8 ­hela kryddnejlikor, 1 tsk ­hela kryddpepparkorn, 2 små ­kanelstänger, ev. 2 msk farinsocker, 1 krm riven muskot.
 
Tryck in de hela kryddnejlikorna i äpplena. Häll äppelmusten i en rostfri kastrull och lägg i äpplena plus alla kryddor. Låt stå 8–12 timmar. Sjud sedan allt på mycket svag värme i cirka 5 minuter. Servera varmt i små glögglas.
 
Kaffe latte  med julsmak
 
För 1 person: kardemummakärnor, kanel och nejlika,  ½ kopp mjölk, ½ kopp starkt nybryggt kaffe.
 
Krossa kardemummakärnorna i en mortel och blanda med mald kanel och nejlika, cirka 1/3 krm per kopp. Värm – inte koka – och vispa mjölken. Häll upp kaffet, tillsätt mjölken och strö kryddorna över den skummande mjölken.
 
Drycker till julmaten
+ Portvin smakar fint till ädelostar (Auraost, stiltonost), desserter, nötter och annat godis.
 
+ Mumma är en typisk svensk dryck. Ursprungligen var mumma ett mörkt, tjockt och kryddat öl, en specialitet i staden Braunschweig i Tyskland. Inget recept finns bevarat och ingen vet vad ordet betyder. Nu för tiden blandas mumma på färdiga ingredienser där porter, läsk och madeira, portvin eller sherry ingår.
 
+ Julmust är en annan populär juldryck bland svenskarna. Julmusten kan man också köpa hos oss. Must sägs ha traditioner till vikingatiden men dagens must har sitt ursprung i Tyskland. Julmusten, eller musten över huvud taget, har hunnit bli drygt 100 år. Första musten bryggdes 1910 som ett alkoholfritt alternativ till öl. Av den anledningen ingår både malt och humle i både must och öl, men musten får sin karaktäristiska smak av en än i dag hemlig kryddblandning.
 
+ Julöl har sin givna plats bland dryckerna. I det gamla bondesamhället var det kvinnorna som bryggde öl två gånger om året: till slåttern och till julen. Julölet var det bästa gården kunde bjuda på. Traditionen bjöd att julölet skulle vara starkare, godare mera kryddat än vanligt öl, när man drack sina grannar och närmaste till.
 
+ Julsnapsen är ett kulturarv. Rätt snaps till maten kan förhöja smakupplevelsen. Servera snapsen sval, inte iskall, då kommer smaken till sin rätt. Många vill ha kryddad snaps till jul, enligt eget recept.