Foto: Benjamin Suomela. Elisabeth Eriksson vispar ihop smör på en halvtimme.

"Ingen fara, det går att göra eget smör"

Med en halv liter grädde, en nypa salt och en elvisp fixar Marthaförbundets Elisabeth Eriksson ett par deciliter smör på en halvtimme. Hbl fick receptet.

Går det att göra eget smör när butikens är slut, eller är det en kunskap som fallit helt i glömska? undrar Hbl och ringer upp Marthaförbundet. Hushållsrådgivaren Elisabeth Eriksson konstaterar att det blir svårt att få tag på en gammaldags stavkärna och föreslår i stället att man plockar fram elvispen.

Något recept finns inte i kokböckerna, men Eriksson är inte rådlös utan bjuder genast in Hbl till köket för att testa fram ett eget recept. En kort stund senare står vi där med ett fint ljusgult smör som man själv kan salta efter smak. Vill man ha ett syrligare smör lägger man i lite smetana eller annan syrlig mjölkprodukt som yoghurt. Det gör smaken bättre, avgör kökets lilla testpersonal.

– Och varför inte örter eller vitlök? tipsar Eriksson.

Traditionellt smör tar flera dygn att producera men Erikssons smör är klart på en halvtimme. Först en rejäl omgång med elvispen, sedan silar man ut vasslan med hjälp av en sil, och till slut tvättas smöret i kallt vatten för att få ut den sista vätskan.

– Vätska får smöret att mögla, därför tvättar man smöret rent från vatten. Lättmargarin innehåller mycket vatten och därför möglar det snabbt, säger Eriksson.

Sedan återstår bara att paketera in smöret och ställa det kallt. Som biprodukt får vi cirka två deciliter vassla. Den ska också tas till vara enligt Marthaförbundets principer.

– Vasslan är fylld av goda proteiner som är bra för idrottare. Den kan användas till exempel för brödbak och går utmärkt att frysa in, säger Eriksson.

Eriksson har också ett tips till den som är kluven i kriget mellan smör och margarin: Tillsätt cirka en deciliter olja i mjukt smör och mixa med mixer.

– Då får man ett mjukt smör med olika sorters fetter som är lätt att breda på smörgåsen och som saknar tillsatsämnen.

 

Marthas snabbsmör

5 dl vispgrädde
1 tsk salt, eller efter eget tycke
(3 tsk smetana eller yoghurt, kan utelämnas)

Häll grädden i en stor skål och vispa cirka 20 minuter, tills grädden håller ihop och börjar likna smör. Lägg ev. till smetana.

Lägg över smörklumpen i en sil och tryck ut vätskan.

Lägg tillbaka smörklumpen i skålen och fortsätt vispa tills den slutar släppa vätska.

Fyll ett kärl med kallt vatten och lägg i smörklumpen. Massera klumpen tills den slutat släppa ur sig vassla.

Blanda i salt efter tycke. Lägg smöret i smörpapper och ställ svalt.