Cata Portin

Bruuns bruna pepparkakor

Kannistos pepparkaka är en tuff liten pepparkaka – brun, krispig och lite knäckig. Långt ifrån den hembakta pepparkaka med ojämna, lätt brända kanter som de flesta av oss känner till.

Kanniston leipomo i Rödbergen har i höst uppmärksammats i designtävlingar för förpackningar och fått pris för ändamålsenlighet och för pepparkakor med god kryddsmak och vacker form.

– Det går inte att skilja produkt och förpackning åt, säger vd Henrik Bruun, båda är lika viktiga. I slutet av september fick han motta en silvermedalj i Pentawards i New York. Före det fick samma produkt det europeiska priset Starpack i London i form av två silvermedaljer och en bronsmedalj. I fjolårets tävling om årets bästa inhemska livsmedelsprodukt fick bageriet en guldmedalj i kategorin grafisk design och i år hör företaget till finalisterna i samma tävling.

Det är inte varje dag ett litet finländskt bageri premieras vid sidan av de stora livsmedelsjättarna.

– Det är fråga om ett bortglömt och numera hemligt recept, säger Henrik Bruun. Målet har varit att hitta den bästa pepparkakssmaken i Norden. Samtidigt har gamla bakningsmetoder tagits till heders och kompletterats med kunskaper från modern teknologi.

– Om receptet är regionalt förankrat vet jag inte, men vi har ställt oss den klassiska frågan: Ska det vara en mjuk pepparkaka eller en hård? Valet föll på en knäckig och krispig en.

Den ser ut som en blomma indelad i tre hjärtan som kan brytas isär var för sig.

Pepparkakorna är inte förpackade liggande i en låda utan stående i en nästan rundformad förpackning. Innehållet har ett plastomslag som hålls på plats av ett litet stöd på insidan av "röret". Texten på den enkla designen är föredömligt trespråkig.
Henrik Bruun, 45, är filosof till utbildningen. Han är doktor i humanekologi, docent i sociologi och var professor vid Åbo universitet när han beslöt att ta över som vd för bageriet 2007. I den akademiska världen sysslade han med innovationsforskning, det har han också tagit med sig till bagerivärlden.

– Pepparkakorna kommer så småningom att få syskon, det ska bli en produktfamilj, säger han. Vi satsar på torra produkter och till våren kommer vårt första ekologiska bröd. Bröden innehåller inga tillsatsämnen och de gräddas på natten.

Kanniston leipomo är ett litet bageri som saluför säsongsprodukter och traditionella bakverk, inga konditorivaror. Sortimentet är cirka 120 produkter.