Foto: Helén Pe

Matglädje för de äldre gynnar alla åldrar

– God mat förgyller tillvaron och höjer livskvaliteten, säger Leif Mannerström och riktar uppmärksamheten mot en äldre generation som kanske inte längre lagar sin mat hemma.

I höstens kokbok Matglädje för livet har Leif Mannerström hittat en ny nisch: mat för de äldre.

– Minns att mat är ett glädjeämne som håller i sig hela livet, säger den svenska gastronomins nestor.

Oberoende om man lagar sin matportion själv varje dag eller får den serverad på ett äldreboende, må det sedan vara servicehem, sjukhem eller vårdhem, är matens kvalitet ingenting man får tumma på. Låt ingen ta matglädjen ifrån dig!

Mannström varvar recept med färgstarka matbilder men framför allt visar han upp glada och friska åldringar som presenteras med korta minnesglimtar från deras ungdom. Många av recepten är kända från Mannerströms tidigare böcker, men svensk husmanskost känns ändå ständigt lika aktuell.

Typiskt svenskt är till exempel raggmunk med stekt fläsk, kroppkakor, stångkorv och Bakgrund

Källor
  • Leif Mannerström: Matglädje hela livet. Att njuta av mat på äldre dar. 190 s. Norstedts. 2011.
     
  • Michael Björklund: Min nordiska mat. Eget förlag. 2011.
  • Niklas Ekstedt: Niklas husmansklassiker. 100 recept du bara måste kunna. 250 s. Norstedts. 2011.
  • Tomas Tengby: Välkommen på middag, goda rätter och smarta knep. 150 s. Norstedts. 2011.
  • Kotileipuri (Rutiga bakboken). 320 s. Otava. 2011.
  • Kari Finngaard, Gudrun Ulltveit och Kari Renberg: Syksyn makuja (En smak av høst), 80 s. Tammi. 2011.

räkcrêpes prins Bertil. Mat som i första hand inte känns som vår egen. Men det finns också danska influenser med smörrebröd på menyn, norsk mat med grillad färsk lax medan paltbröd och kalops med inlagd rödbeta känns som vardagsmat både på finskt och svenskt håll.

Boken väger tungt i handen. Den lockar ändå till läsning tack vare de vackra matbilderna och den positiva inställningen till en äldre generations behov av god mat.

Michael Björklund

– Jag hade tänkt ge ut en kokbok först när jag slutar som kock, säger Michael Björklund och skakar på huvudet. Men nu gick det så här.

Den svenska versionen av Min nordiska mat utkom i somras, den finska Lähiruoka för en månad sedan. Matboken är skriven och producerad av matjournalisten Kenneth Nars, för bilderna står Anton Sucksdorff och för grafiken Linus Vuorio. Recepten är givetvis Michael Björklunds.

– Det här är min närmat, säger han, uppenbart stolt över att få presentera några av de åländska matproducenterna och deras råvaror. Utan våra närproducerade råvaror skulle maten verkligen vara tråkig.

Det här är en genuin åländsk matbok med nordisk inramning, mera svensk än finsk, mera tuff än återhållsam. Kolla gärna in bokens sikrecept.

Niklas Ekstedt

Mat-Niklas blev känd som den som efterträdde populära Tina Nordström som framgångsrik tv-kock i Sveriges tv. Nu utkommer Niklas Ekstedt med en kokbok som lovar mycket men som också håller måttet: 100 recept du bara måste kunna. Boken har redan utropats till årets husmansklassiker och visst är den fin.

Niklas Ekstedt har en vision. Han är rädd för att drunkna i sweet chili-sås, pinjenötter och röksmak och vill i stället värna om svensk matkultur. Ur ett ekonomiskt hållbart perspektiv vill han föra traditionella recept på husmanskost vidare till nästa generation – allt för att det ska löna sig för bönderna att fortsätta odla samma grödor som de gjort i alla tider.

Därför satsar han på grundrecept, information, redig text, klara bilder och ett format som tilltalar den mest kräsna konsumenten.

Tomas Tengby

Välkommen på middag, goda rätter och smarta knep. Så heter Tomas Tengbys kokbok som innehåller både småprat och handfasta råd men i allra högsta grad kunskap om hur man bygger upp en rätt eller en hel måltid. Enligt Tengby är det viktigt hur smakerna fungerar och kompletterar varandra. Och man behöver inte 365 recept för att laga något nytt varje dag, 120 recept går bra eller kanske 20 räcker.

Om man måste välja en enda av hösten kokböcker är det här ett säkert kort. Tengby vet hur man byxar eller ”dagisrensar” en fisk för att få den benfri och hur man filear en citron och skalar en vitlök. En ­alltigenom småmysig kokbok som är inspirerad av italiensk mat, lite orientaliskt, lite franskt – tja, lite av varje.

Rutiga bakboken

I Kotileipuri (eller på svenska Rutiga bakboken) finns idéer för det lilla goda: från några snabba muffins till avancerade tårtor i konditorklass. Boken börjar med att visa ingredienser i bild på hur de ser ut, hur de ska användas och till vad.

Inledningsvis finns också ett avsnitt om bakning för allergiker med tips på ingredienser om hur man går tillväga om man inte tål gluten, mjölk och mejeriprodukter, ägg eller socker.

Boken är full av fina bilder, över 300 stycken, och recept, närmare 500 stycken som väcker dofter och smaker till liv.
Kotileipuri har en vacker pärmbild men de första tomma sidorna är svarta. Varför det?

Den svenska versionen Rutiga bakboken har en vitorange rutig pärm och orange insidor, gissa vilken bok som ger det gladare intrycket?

När höst går mot jul

Det lider mot jul i innehåll och text men i Syksyn makuja (på norska En smak av høst ) är det höst i all sin prakt. Många av bokens recept och tips kan användas med tanke på julens gåvor och traktering. Kanske kransar av äpple och citron, havre eller ljung, kanske lingonbröd eller morotskaka, torkade äppelringar och grönsakschutney med smak av ingefära. Möjligheterna är många och på varje sida dyker det upp nya idéer.