Jaakko Bashmakov till vänster och Seppo Äijälä. Foto: Lehtikuva

Årets pappor är aktiva fäder

Priset Årets Pappa går även i år till tre fäder för att lyfta fram faderskapets mångsidighet.

Tammerforsbon, grafikern och utbildaren inom bildkommunikation Jaakko Bashmakov, ingenjör Seppo Äijälä från Uleåborg och projektledaren Risto Tervonen från Kajana har valts till Årets pappor 2011.

Bashmakov fick priset för ett aktivt faderskap och engagemang till förmån för funktionshindrade människor i OmaPolku-verksamheten. Han är far till en neurologiskt handikappad 18-årig pojke.

Äijälä fick priset som tack för att han är far, styvfar samt foster- och stödfamiljsförälder. Tillsammans med sin fru har Äijälä varit fosterförälder sedan 2003 då den första av tre pojkar omplacerades till familjen. Dessutom har de varit stödfamiljsföräldrar sedan år 2007.

Tervonen fick priset för att han är far i en styvfamilj med sju barn, frivillig far i en pappa-barnklubb och i rådgivningsbyråernas familjeförberedelse samt ledare för projektet Pappa. Han gjorde en stor livsförändring, sade upp sig från sitt förra jobb.  Nu lever han för sina barn.

Huttunen fick hedersomnämnandet Förespråkare för faderskapet, för sin livsgärning inom faderskapsforskningen, för att han lyft fram faderskapets betydelse samt för sin aktiva organisations- och påverkningsverksamhet.

Priset Årets Pappa tilldelas en person som har föregått med gott exempel. Med priset vill man se till att ett aktivt faderskap får större fotfäste i det allmänna tänkesättet.
Det första Årets Pappa-priset delades ut år 2006.