Ny upplevelse. Att tvätta händerna under en kran med rinnande vatten är ingen självklarthet för människorna i centrala Afghanistan.Foto: Jan Tunér

Stor nytta med små medel

I de allra fattigaste byarna i centrala Afghanistan gör biståndsorganisationer stora insatser med små medel. Missionskyrkan i Finland är en av dem som i samarbete med Utrikesministeriet och en annan organisation, oförtrutet arbetar här.

Afghanistan

 

Anki och Jan Tunér har nyligen kommit hem efter en månadslång vistelse i Afghanistan. De tillbringar årligen en höst- och en vårmånad i landet och arbetar med medlemsvård av de omkring 100 utländska vuxna och 50 barn som arbetar vid International Assistance Mission, IAM, en allkristen biståndsorganisation som funnits i Afghanistan sedan 1966. Vid IAM jobbar dessutom 600 lokala afghaner.
Under åren 1977–88 var den Tunérska familjen stationerad i Afghanistan, och Anki och Jan Tunér talar dari, afghansk persiska.
– Afghanistan befinner sig i en nedåtgående spiral och hur det skall sluta där kan väl ingen säga. Ett är klart, att våld föder våld, säger Jan Tunér.
Det område på högplatån i centrala Afghanistan där IAM arbetar och där bergskammarna höjer sig mer än 3 000 meter över havet har ändå besparats från krigshärjningar.
– Det är så fattigt att det har fått vara i fred. Vi har alltid känt oss trygga där, säger Anki Tunér.
Biståndsprojektet handlar om byutveckling.
– Mödradödligheten är enorm. Man räknar med att 16 procent av 10 00 kvinnor dör vid förlossningarna. Därför utbildas vanliga kvinnor, som brukar hjälpa till, i elementär hygien, det vill säga att tvätta händerna och använda en ren kniv till att skära av navelsträngen. Redan på kort tid har det burit frukt, säger Anki Tunér.
Toaletter
Ett annat framgångsrikt projekt handlar om att bygga toaletter i byarna.
– Förut gick man bara ut och satte sig på marken. För kvinnorna har toaletterna inneburit en stor lättnad.
De skall inte gärna visa sig för männen, och det kunde innebära att de var tvungna att hålla sig hela dagen. Med bättre hygien har också sjukdomarna minskat.
Byarna är dessutom fattiga och ligger så isolerade att någon hjälp inte finns att få då någon blir sjuk. "Antingen helar Gud oss eller så dör vi", säger man.
Brunnsvatten
Ett tredje projekt är att förse byarna med rent brunnsvatten. Det finns flera källor vars vatten rinner ner i dalarna, men de är ofta förorenade av djur som druckit av vattnet. Nu har man byggt lock över källorna och grävt ned flera hundra meter rör i marken för att leda vattnet till byarna.
– Du skulle ha sett de små pojkarnas glada miner då de för första gången i sitt liv kunde tvätta ansiktet under en kran med rinnande vatten, säger Jan Tunér.
Bara tre procent av kvinnorna i Hazadjarat är läskunniga.
– Det är med stor iver och motivation de kommer till de läskurser som ordnas i byarna. När de har lärt sig läsa, oftast på den lokala dialekten, kan de också vara med i byalagen och man lyssnar på deras åsikter.
Dieten i de här områdena är ensidig och många lider av undernäring. Man äter bröd, lite ris och potatis och dricker te.
Matlagningskurser
– Tack vare bevattningen har man lärt sig att odla grönsaker och rotfrukter och det ordnas matlagningskurser.
Befolkningen i byarna är shiamuslimer, till skillnad från majoriteten som är sunniter.
– Vi använder aldrig våra projekt till att propagera, men IAM är känt som en kristen organisation. Vår uppgift är att betjäna varje medmänniska till ande, kropp och själ och här är det naturligt att tala om Gud, som självklart finns med i vardagen.
På lördag ordnar Missionskyrkan i Finland en konsert med His Masters Noice till förmån för byutvecklingsprojektet. Adressen är Andreaskyrkan på Högbergsgatan 22 i Helsingfors.
– Vårt mål är att få in 5 000–6 000 euro per år vilket innebär att vi tack vare samarbetet med Utrikesministeriet kan sända 25 000–30 000 euro till vår samarbetsorganisation IAM.