Tre nya bloggar på hbl.fi

Anna-Lena Laurén vill skildra vardagen i Moskva, Filip Saxén vill skriva mer om hockey än det som ryms i tidningen och Marcus Lindqvist är redo att kritisera idrottsvärlden från nya vinklar. Alla tre Hbl-reportar bloggar nu på hbl.fi.

I december i fjol lanserades ett tiotal redaktionella bloggar på hbl.fi. Nu blir de fler. I stället för att hålla liv i den gamla sportbloggen har Filip Saxén och Marcus Lindqvist valt att starta varsin egen blogg för att kunna skriva om just det de brinner för. För Saxén är det hockey.

– Det är främst det jag jobbar med, och med tanke på att jag ser kring 150 matcher på en säsong så finns det en hel del att tycka till om, säger han.

Bloggen kretsar rätt mycket kring FM-ligan och de inhemska lagen.
– Jag hoppas läsarna är aktiva med att kommentera. All idrott handlar ju i grund och botten om känslor. Oberoende om man tycker om idrott eller inte så väcker den känslor. All respons är därför välkommen. Man får jättegärna tycka att jag har fel.

Saxen ser bloggen som ett komplement till hockeybevakningen i tidningen. Den ska handla om allt från klubbarnas marknadsföring till känsliga regeltolkningar.
– Jag var fyra år gammal då min pappa tog mig med till Ishallen för första gången. Mamma följde med för att kunna åka hem med mig om jag tröttnade, men det gjorde jag inte. Sedan dess har jag och pappa gått på hockey tillsammans varje säsong.

Idrottar och skriver
Även Marcus Lindqvist tänker tangera hockey i sin blogg, men då främst på NHL-nivå. I övrigt handlar bloggen Höghöjdsläger om uthållighetsgrenar, något han själv har lång erfarenhet av.

– Cykling, ishockey, skidor, friidrott, simning ... Jag känner bra till distansgrenar och har hållit på med triathlon sedan 16-årsåldern.
Idrotten är fortfarande en stor del av Lindqvists fritid. I internationella tävlingar hör han till den bästa fjärdedelen.

Varför långdistanser?
– Det är tävlingsgrenar där prestationen är mätbar i siffror. Det blir så konkret då. Man kan mäta sina framsteg, och steg bakåt. Det här leder ofta in på dopning eftersom prestationerna så lätt går att manipulera med olika substanser.

Tre nya bloggar
  • Anna-Lena Laurén
    Vem: Hbl:s korrespondent i Moskva
    moskva.blogg.hbl.fi
    Bloggar om: Vardagsreflektioner från Moskva.
  • Filip Saxén
    Vem: Sportreporter på Hbl
    powerplay.blogg.hbl.fi
    Bloggar om: ”Hockey,  bara hockey.”
  • Marcus Lindqvist
    Vem: Utrikes- och sportreporter på Hbl
    hoghojdslager.blogg.hbl.fi
    Bloggar om: Allt från sportklichéer till dumma bortförklaringar.

– Dessutom skriver jag gärna om ekonomin bakom idrotten och hur medierna bevakar olika idrottshändelser. Här finns mycket att kritisera.
Till vardags jobbar han som utrikes- och sportreporter på Hbl. Som aktiv följare av utrikespolitik ser han Anna-Lena Lauréns Moskvablogg som ett välkommet tillskott.
– Allt som rapporteras om Ryssland är på så hög abstraktionsnivå. Vi läser om Medvedev och Putin men aldrig om vardagen i Ryssland.

Nu utlovas en ändring i det. Sedan början av oktober har Anna-Lena Laurén bloggat om ryssarnas vardag på hbl.fi.
– Det händer mycket i Ryssland med dumaval i december och presidentval nästa år. Hela samhället går på tårna, säger Laurén som nyligen flyttat tillbaka till Moskva.
– Jag vill skriva om det som inte når över nyhetströskeln, var folk bor, vad de konsumerar, hur de tänker och vart de åker på semester.
– Men jag tänker inte skriva speciellt mycket om mig själv och vad jag äter till frukost. I stället vill jag kommentera aktuella saker i samhället och försöka beskriva ett land som är lite svårt att förstå.

Vad längtar du mest efter i Moskva?
– Stadens eviga brus, känslan av att vara mitt i något som är mycket större än man själv. Och så ser jag fram emot att träffa alla trevliga vänner igen.