Foto: Heini Kettunen. Loki Granberg stortrivs i Nationalmuseets barnavdelning som inbjuder till lek och som nästan i smyg väcker barnens nyfikenhet för det som varit. Pappa Colin assisterar.

Köpenhamn - en pärla för barnfamiljen

Stor, men ändå gripbar. Annorlunda, men närmare än man tror. Köpenhamn är ett ypperligt resmål för barnfamiljer året om – så länge man minns regnkläderna! Hbl tipsar om pärlor i den lättillgängliga och barnvänliga staden.

Loki Granberg, 3 år, lever i nuet men befinner sig i medeltiden. Tegelsten på tegelsten hissar han upp i borgen. Oj! En faller farligt nära pappa Colin, men det gör inte så mycket. På riktigt är den inte så tung.

Loki älskar Nationalmuseets avdelning för barn. Sin rätt ringa ålder till trots har han varit här många gånger, och det märks.

– Det är så fint att barnen får använda alla saker här, säger mamma Nanna.

Innan meningen är slutförd har Loki bytt roll. Nu är han viking på sitt skepp.

Salma Kruse, också 3 år, har satt sig på skolbänken i klassrummet från farfars tid. Det är skojigt att skriva på griffeltavla fast pekpinnen kan vara lite skrämmande. Maten i medeltidsköket är däremot väldigt intressant: Torkad fisk, korv och grönsaker.

Vill man kan man också klä ut sig, rida, rita i barnskattkammaren eller leka affär i Pakistan.

Enligt museiintendent Gitte Engholm är tanken att Barnens museum ska fungera som en ingång till resten av museet.

– Genom leken börjar barnen intressera sig för historia och det ordnas också program för barn i de allmänna samlingarna.

Bakgrund
Köpenhamn
  •  Flyg: Priserna varierar en hel del, men möjligheten att hitta billiga flygbiljetter är stor. En spontan veckoslutsresa torsdag–söndag 20–23.10 gav följande priser för 2 vuxna och 2 barn: Blue1 670 e, Finnair 860 e, Norwegian 900 e. Flygresan tar en och en halv timme.
  • Hotell: Räkna med ca 150 euro / natt för ett familjerum.
  • Priser: En jämförelse av konsumentpriser i Europa visar att Danmark är EU:s dyraste land. Också för en resenär känns Köpenhamn dyrt, men i regel är kvaliteten på exempelvis restaurangmaten hög och reorna förmånliga. Euron är värd ca 7,40 DKK.
  • Till och från flygplatsen: Metro och tåg går fort och ofta, stationen ligger precis under flygplatsen Kastrup. Köpenhamn har också ett tätt nätverk av bussar och mycket finns på gångavstånd.

Inträdet är gratis och museet är öppet alla dagar förutom måndag.

Tivoli med stämning
Nöjesparken som grundades 1843 har en speciell atmosfär. Förutom alla åkmojänger finns det en mängd restauranger och vackra planteringar. Tivoli är öppet från april till slutet av september men öppnar igen för Halloween nu i oktober. Den 11 november till 30 december är det Jul i Tivoli och i år ska den vara rysk.

Zoo alla dagar
Djurparken håller aldrig stängt, utan är faktiskt öppen årets alla dagar. Förutom att se på vilda djur kan man få röra vid de tamare i barnens zoo: Ponnyer då det ordnas ridtur, getter och kaniner. Det finns många bord där man kan äta medhavd matsäck – det älskar danskarna – och en fin lekplats.

Konstnären i dig
Limpistolen är het, bokstavligt talat, och koncentrationsnivån är påtagligt hög i barnverkstaden i Statens museum for Kunst. Limmet fogar ihop plaströr med skumgummibitar, papper och folie till skulpturer. De vuxna verkar trivas lika bra som barnen. Och det är meningen.

– Vi försöker aktivera föräldrarna, så de inte bara sitter och tittar på, säger Mikael Hansen, chef för museets verkstäder.

Stafflierna står på rad för den som vill måla. Ibland är det gips som gäller.

– Vi vill gärna erbjuda aktiviteter som inte är så lätta att utföra hemma.

Det kostar 30 kronor (4,20 euro) att pyssla. Inträdet till museet är gratis. Verkstaden är öppen lördagar och söndagar och ofta alla dagar under skollov. I helgerna hålls speciella rundturer för barn.

För den som vill göra en längre utfärd rekommenderas konstmuseet Louisiana i Humlebæk, en halv timme norrut med tåg. Barnavdelningen finns i tre våningar, arkitektoniskt en liten kopia av det stora museet med designmöbler och allt.

Här kan man arbeta i lera, bygga med lego, göra skulpturer, rita  eller gå på skattjakt i skulpturparken med vacker utsikt över Öresund.

Springa av sig
Det finns gott om möjligheter till utelek i Köpenhamn. En centralt belägen lekpark ligger i Ørstedsparken. Skydebanen i Vesterbro är stor och ligger strax bakom livliga hotellgator. Förutom sandlådor och gungor finns det linbanor, klätterställningar, cyklar och i Ørstedsparken till och med en elektronisk avdelning.

I Kongens have finns en mindre lekplats som tematiskt hänger ihop med grannen Rosenborgs slott. Här finns vallgravar och drakar. Som kronan på verket bjuds det under sommarmånaderna på gratis dockteater.

Juveler och troner
Den danska monarkin är en av de äldsta i världen. I Rosenborgs slott finns skattkammaren med kronjuvelerna och man kan se hur kungligheterna bott. Här finns möbler, tavlor, porslin och den imponerande riddarsalen med kungens och drottningens troner. Se men inte röra gäller, så slottet rekommenderas för lite äldre prinsar och prinsessor.

Lego
För många barn är Danmark lika med legoklossarnas land. Men själva Legoland ligger flera timmar från Köpenhamn. Ett surrogat kan Legos butik vid Strøget vara. I den kan man bygga själv, köpa legoklossar i lösvikt och beundra vad allt man kan göra av bitarna. Också ovanligare legomodeller är till salu. Tidvis är det trångt, men barnen verkar inte bry sig.

Shopping
Vid Strøget  en av världens längsta gågator  finns en mängd internationella kedjor, Nordens första Disneybutik samt det stora varuhuset Illum med en stor barnklädsavdelning som säljer både danska och internationella märken.

En mer personlig och lite lugnare upplevelse ger Gammel Kongevej som börjar några kvarter norr om järnvägsstationen och löper västerut i Frederiksberg. Här finns små affärer för barn och vuxna. Barnkläder säljer till exempel Tre Søstre, Nicka, Glade Børn, Okker-Gokker och Noa Noa. Missa inte leksaksaffären Prik med rejält retrostuk.

I ändan av gatan finns Frederiksbergs rådhus och bakom det en av stadens bästa loppmarknader. Den är öppen lördagar och söndagar från mitten av april till slutet av oktober. Begagnat är hett i Köpenhamn, har man tur gör man fina fynd.

Skojig transport
Köpenhamns metronät är inte så stort men effektivt. Och det bästa ur barns synvinkel är att metron är förarlös. Så välj platserna längst fram i tåget och lek att du själv kör!

Eller så tar man sig runt som största delen av köpenhamnarna: på cykel. Det finns flera uthyrningar. Ett alternativ är Baisikeli. Hyr man här går överskottet till transport av begagnade cyklar till Afrika, där Baisikeli har flera projekt.

För 200 kronor (28 euro) får man ha en lådcykel i sex timmar. I den sitter flera barn. Nackdelen är att de cyklarna inte går att reservera.

Först till kvarn gäller, men speciellt utanför högsäsong är chanserna goda att vi har cyklar inne, säger butikschef Per Ostersen.

Baisikeli finns centralt på Turesensgade och Ingerslevsgade.

Om det inte ruskar för mycket är sightseeing med båt ett alternativ som också barnen brukar gilla. DFDS Canal Tours och Netto-Bådene startar till exempel i Nyhavn. Turen tar kring en timme och på vägen ser man bland annat stadens symbol Lilla Sjöjungfrun.