Vinrutan: Sent i september

En del av månadens nyheter presenterades förra veckan bland viltdryckerna, här kommer nu ett urval värt att testa och köpa. Förutom röda och vita viner finns ett trevligt portvin lämpligt när kvällarna skymmer.

Vita viner

572347 El Condor Torrontes Chardonnay 2010. La Rioja. Argentina.
Pris: 8,98 euro
Betyg: ✭✭

Vinområdet med detta namn lyder som om det vore från Spanien. Det ligger på 1 200 meters höjd i dalen Valle de Famantina i Anderna. Vinet är gjort på den aromatiska druvan torrontes, som sannolikt är släkt med muscat, här i kombination med chardonnay. Resultatet är bra! – Mycket ljust gult med grön ton. Charmig generös aromatisk doft och torr, rätt fyllig, fruktig smak med balanserad syra. Prisvärt!

 

582497 McGuigan Black Label Moscato 2009. South Eastern Australia.
Pris: 9,99 euro
Betyg: ✭✭

Vinhus med traditioner från 1869. – Ljusgult med trevlig aromatisk doft med modest torr russinkaraktär. Smaken halvtorr och rätt fyllig, med frisk syra som balanserar den lilla sötman. Till prat och torra kakor. Prisvärt.

 

530217 Flagstone Free Run Sauvignon Blanc 2010 WO Ellm. Sydafrika.
Pris: 9,99 euro
Betyg: ✭✭

Vin från landets svalaste vinområde nära Godahoppsudden, där jordmånen är som i Antarktis. Alltså perfekt miljö för en druva som vill ha friska och svala växtbetingelser. – Ljusgulgrönt med en generös örtig druvtypisk doft och torr frisk, förvånansvärt fyllig smak med äpple och krusbär. Prisvärt till kvaliteten.

534747 Thomas Hyland Chardonnay 2010. Sydaustralien.

Pris: 12,89 euro

Betyg: ✭✭

Vin från det stora huset Penfolds, som har allt från billigaste fyndviner till landets absoluta toppar. – Ljusgulgrönt med välutvecklad doft av tropisk frukt och mandelkaka. Torr rätt fyllig smak med syra som balanserar toffeekaraktären.

 

565737 Te Mara Central Otago Pinot Gris 2010. Nya Zeeland.
Pris: 17,88 euro
Betyg: ✭✭✭

Detta vinområde är världens sydligaste vindistrikt där också den här nyansrika druvan har funnit de rätta betingelserna för att ge kvalitet. – Medelgult med välutvecklad inbjudande mogen doft och torr, fyllig harmonisk smak med frukt och syra i balans. Inte billigt, men gott!
 

558357 Georg Müller Hattenheimer Hassel Riesling Erstes Gewächs 2009. Rheingau. Tyskland.
Pris: 24,90 euro

Betyg: ✭✭✭

Vingård på tre hektar inriktade på finaste rieslingviner. – Medelgult med generös blommig doft med tydlig druvkaraktär. Smaken torr, trots angivelsen i katalogen att vinet är halvtorrt (den friska syran gör sitt). Rätt fyllig med harmonisk eftersmak. Modernt tyskt toppvin i hög kvalitet med priset därefter.

 

Röda viner

411517 Trifula 2010. DOC Rosso Piemonte. Italien.
Pris: 7,98 euro
Betyg: ✭✭

Vin från norra Italien med glad etikett med en hund. – Svartrött med lätt angenäm kryddig sydlig doft och medelfyllig smak av frukt. Anspråkslöst men sakligt vin. Ok till priset. Lämpligt till kallskuret, höns- och pastarätter. Kan också avnjutas av andra än hundvänner!
 

455637 Escudo Rojo 2009. Rothschild. Maipo Valley. Chile.
Pris:  13,95 euro
Betyg: ✭✭✭

En klassiker gjord av bordeauxsläkten Rothschild i Chile, i denna årgång bättre än någonsin. Vinets namn är en spansk översättning av släktnamnet. Druvsammansättningen cabernet, carmenère och syrah förklarar nyansrikedomen i smaken. – Mörkrött med inbjudande kryddig doft med mogen druvighet. Smaken fyllig aromatisk med frukt och tannin i balans. Prisvärt!
 

485197 Tejoneras Alta Selección 2007. DO Vinos de Madrid, Spanien.
Pris: 17,97 euro
Betyg: ✭✭✭

Djuprött med välutvecklad mustig solvarm doft och fyllig kryddig smak med bra tannin och vänliga syror. Utmärkt till svamp- och gryträtter. Priset ok till kvaliteten.
 

465437 Frei João Reserva Bairrada 2001. DOC Bairrada. Portugal.
Pris: 19,95 euro
Betyg: ✭✭✭✭

Moget vällagrat vin från vindistriktet Bairrada, söder om Dourodalen. Här dominerar den lokala druvan baga, men kompletteras med några andra. Efter att primärt jästs på ståltank, har det fått mogna sju år på butelj. – Djuprött med generös rostad sydlig doft och fyllig kraftfull balanserad smak. Utmärkt till vilt och grillade biffar. Absolut värt slanten!

466557 Man O’War Ironclad 2008. Waiheke Island. Nya Zeeland.
Pris: 38,40
Betyg: ✭✭✭✭

Vin från gårdar belägna på en ö öster om Auckland, gjort på ett verkligt bordeauxrecept, med alla de fem viktigaste druvorna representerade. – Spännande svartrött med generös aromatisk mångfacetterad doft och mycket fyllig mustig smak med mogna tanniner och frukt i harmoni. Ett stort vin som verkligen visar vad Nya världen kan. Perfekt till det finaste viltet med karaktär!

 

Portvin


398457 Fonseca Terra Prima. Douro. Portugal.
Pris: 18,99 euro
Betyg: ✭✭✭

Ekologiskt portvin i kategorin Ruby, d.v.s. rätt ungt, framställt av välkänt vinhus. – Svartblårött med inbjudande solvarm söt bärig doft och fyllig mogen smak, där fin syra balanserar sötman och alkoholen. Trevlig lång eftersmak. Är färdigt för avnjutande nu, inte för lagring.

En del av månadens nyheter presenterades förra veckan bland viltdryckerna, här kommer nu ett urval värt att testa och köpa. Förutom röda och vita viner finns ett trevligt portvin lämpligt när kvällarna skymmer.