Jaktens tjusning

– När man blir jägare får man andra slags ögon. Man upplever naturen på ett nytt sätt, ser spår efter djur, sådant man aldrig såg förr, säger Lauri Johnson. Att ingå i ett jaktlag är för mig en ny och spännande erfarenhet.

– Jag har inte jagat så länge, men nu är jag väldigt biten och tycker att jakten ger mig många spännande och varierande upplevelser. Vi är totalt sextio medlemmar i jaktvårdsföreningen Länsi-Vanajan metsäriista i Tavastehus trakten, varav trettio aktiva.

Efter ett år som provmedlem har Lauri Johnson haft fullt medlemskap i jaktlaget i tre år och det är han stolt över.

– Det här är ju en finskspråkig trakt och det fanns så mycket som talade emot mig, om jag skulle bli godkänd eller inte. Bland annat att jag var svenskspråkig Helsingforsbo från finansbranschen och att jag kanske var för gammal.

Johnson är född och uppvuxen i Stockholm och talar en utpräglad rikssvenska. Som ung student kom han till Svenska handelshögskolan i Helsingfors för att studera ekonomi och på den vägen är det.

– Att jag kom med i jaktlaget beror på småkusinen som bor på Tiirikkala gård i Tavastehus. Gården har varit i släktens ägo sedan 1600-talet. Där föddes min morfar och där gillar jag att vandra omkring i skogarna.

Jag har blivit jättepositivt bemött av de andra i jaktlaget. Att jag är så starkt svenskspråkig tyckte de bara är kul, säger han.

Provmedlem
Man kan se jaktlaget som ett slutet sällskap. Som markägare blir man ombedd att komma med, men alla andra måste anhålla om medlemskap. Du får en prövotid på ett år. Kravet är att man ska kunna hantera ett jaktvapen, att man har rätt inställning till jakt, villigt ställer upp för jaktlaget och hjälper till vid behov. Vid årsmötet röstar de fullvärdiga medlemmarna om provmedlemmen skall accepteras eller inte.

Här skiljer sig proceduren något i svenskspråkiga och finskspråkiga trakter. Numera är kvinnor också med i jaktlagen. Det krävs uthållighet av varje jägare, men inte nödvändigtvis kroppslig styrka, vilket ger kvinnorna en chans. Och fäller man en hjort på drygt hundra kilo så är det många som hjälper till att dra ut djuret ur skogen.

– Det är inte för dödandets skull jag är med i jaktlaget, säger Johnson. Jag tycker om att vandra i skog och mark, och det skulle jag inte kunna göra lika fritt om jag inte tillhörde jaktlaget. Att plötsligt upptäcka en hjort på trettio meters avstånd och märka att den inte upptäckt mig ännu för att jag går mot vinden –  det är en fantastisk upplevelse.

– Men det handlar också om vänskap och gemenskap. Man kommer väldigt nära helt vanliga människor mitt uppe i livet och man lär sig uppskatta alla människor. Det tycker jag är fint, säger den pensionerade finansmannen.

När jaktlaget är ute handlar det om jakt på storvilt som älg och vitsvanshjort.

– För mig betyder det fem sex jakter per år.

 

Recept

 

Örtstekt älgstek …med gräddsås

För 4 personer: 1 kg älgstek, 2 lagerblad, 2–3 kvistar färsk rosmarin, 1 tsk salt, 1 krm mald svartpeppar, 1 msk smör + 1 msk rypsolja, 2 gula lökar, vatten, 1 msk kalvfond.
Till såsen: 3 dl silad sky, 2 dl grädde, 2 msk svartvinbärsgelé, 1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten, 1 msk soja.
Att äta till: ugnsrostade potatisklyftor, gröna bönor.
Salta, peppra och bryn köttet runt om i gryta med lika delar smör och rypsolja. Lägg i ett par grovt hackade gula lökar, rosmarin, lagerblad och slå på vatten så det går upp till halva köttet. Tillsätt fonden. Vänd köttet efter 30 minuter och stick samtidigt in en stektermometer. När den visar 75 grader är köttet klart. Ta upp köttet och låt det vila under folie. Sila sky till såsen. Koka upp sky och grädde i en kastrull. Red av och låt såsen sjuda i 5 minuter. Om man vill kan såsen färgas mörk med soja. Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar. Skiva upp köttet och bjud det med sås, ugnsrostade potatisklyftor och bönor.

Jordärtskockssoppa med rökt viltkött

För 4 personer: 300 g skalade jordärtskockor, 2 schalottenlökar, rypsolja, 1 dl viltbuljong, 1 dl crème fraiche, pressad citronsaft, salt och peppar, 100 g rökt viltkött, skivat eller strimlat.
Skär jordärtskockorna i bitar och fräs tillsammans med finhackad schalottenlök i rypsolja tills de mjuknat. Häll på kokhet buljong och mixa till en slät puré. Rör ner crème fraiche, pressa i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Vispa med stavmixer eller elvisp så att soppan blir riktigt skummig. Häll upp i koppar och strö över strimlor av rökt viltkött i varje kopp.

Viltköttbullar med svamp- och lingonbulgur

För 4 personer: 400 g grovmalen viltfärs (hjort eller älg), 100 g finmalen grisfärs, 1 gul lök, 2–3 msk smör, 4 msk ströbröd, 1 ½ dl mjölk, 1 ägg, 1 ½ tsk salt,  1 krm svartpeppar, 4 enbär, 1 krm malen kryddpeppar, 1 krm malen kanel, 1 krm malen ingefära.
Finhacka löken och fräs den i smör i en stekpanna. Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke, låt svälla 10 minuter. Stöt enbären i en mortel. Blanda ner fräst lök, ägg, salt, peppar, enbär och övriga kryddor i blandningen. Tillsätt färsen. Arbeta till en smidig smet. Forma färsen till runda bullar.  Stek viltköttbullarna i rikligt med smör, cirka 5 minuter per sida på medelvärme.  Servera med potatismos eller svamp- och lingonbulgur.

Svamp- och lingonbulgur

För 4 personer: 4 portioner bulgur, 500 g kantareller eller blandsvamp,  2 dl frysta eller färska lingon, salt och peppar.
Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen. Rensa svampen och skär i skivor. Stek svampen lätt och blanda med den färdigkokta bulgurn och lingon. Salta och peppra lite extra. Servera med blandad sallad.

Ripa i kantarellsås

För 2 personer: 2 ripor, salt och vitpeppar, 2 skivor späck, smör att steka i, 1 dl vitt vin, svampspad 2 krossade enbär, ½ buljongtärning, ev. vatten, 100–150 g kantareller, 1 dl vispgrädde.
Krydda fåglarna in- och utvändigt. Fäst späckskivorna över bröstet genom att binda fast dem eller fäst med tandpetare. Bryn fåglarna i smör på medelvarm värme. Späd med vin och svampspad. Krossa och tillsätt enbär och buljongtärning. Låt småkoka under lock 11 1/2 timme, späd med lite vatten eller vin om det behövs. Fräs kantarellerna i smör, låt dem sedan steka med i grytan under de sista 15–20 minuterna. Späd med vispgrädde
Ta upp fåglarna, dela dem eller plocka bort bröst- och ryggben. Lägg upp köttet på ett serveringsfat, smaka av såsen, som fått koka ihop och häll den över köttet. Servera köttet med vinbärsgelé och klyftpotatis.

Kanin i senapssås

För 4 personer: 1 stor kanin, smör och rypsolja att steka i, 1 tsk salt, nymald svartpeppar, 2 dl torrt vitt vin, 1 msk Dijonsenap, 2 dl crème fraiche, finhackad, färsk basilika.
Dela kaninen i bitar. Bryn köttet i lika delar smör och rypsolja. Lägg över köttet i en gryta, salta och peppra. Tillsätt vinet och senapen och låt anrättningen koka långsamt på svag värme cirka en timme. Tillsätt crème fraiche och låt det småkoka ett par minuter. Strö hackad basilika över och servera med potatis eller en stor blandad sallad

Vildsvinsgryta

För 4–5 personer: 1 kg vildsvin, 200 g rökt sidfläsk, rypsolja, salt och svartpeppar, viltkrydda, 2 klyftor vitlök, 1 gul lök, 300 g valbar svamp, 7 dl viltfond (alt. koka ihop 2 buljongtärningar, grönsaker, 4 dl rött vin, 3 dl vatten), 6 torkade tomater i olja, 23 dl vispgrädde.
Skär köttet i lämpliga grytbitar, bryn i rypsolja tillsammans med sidfläsket, skuret i små bitar. Salta och peppra och strö över viltkrydda. Lägg över det brynta köttet i en stekgryta. Hacka vitlöken, skiva löken och dela svampen i mindre bitar och fräs alltsammans några minuter på svag värme. Lägg över lök- och svampblandningen i grytan och tillsätt fonden eller alternativt buljong-vinblandningen och de torkade tomaterna. Låt småkoka på svag värme under lock någon timme. Sedan utan lock för att koka ihop lite av vätskan. Tillsätt grädden i slutskedet och smaka av med mer kryddor vid behov. Servera med ris eller skalpotatis.

Hjortstek

För 8-10 personer: 1 ½ 2 kg benfri hjortstek.
Till marinaden: 1 flaska vitt vin, 1 morot, 1 gul lök, 1 bit selleri, 1 klyfta vitlök, 1 tsk timjan, 1 msk enbär, 1 lagerblad, ½ dl vinäger, ½ dl rypsolja.
Skär grönsakerna smått, krossa enbären lätt och pressa vitlöksklyftan. Blanda med resten av marinadingredienserna. Lägg steken i en dubbel plastpåse och slå på marinaden och knyt om väl. Låt påsen stå i kylskåpet i 2–3 dygn. Tag köttet ur påsen och torka det torrt med hushållspapper.
Sätt en stekpanna på stark värme och lägg i en matsked smör. När smöret börjar bryna, bryner du steken väl på alla sidor. Lägg sedan över steken i en tjockbottnad gryta, slå över marinaden + 1 ½ tsk salt och ¼ tesked svartpeppar och låt den sakta sjuda, antingen på svag värme på spisen eller i 225 graders ugn. Efter 2 timmar är steken färdig. Tag upp den och håll den varm genom att slå in den i folie. Sila marinaden. Servera med kantarellsås, potatis och svart- eller rödvinsgelé.

Källa: TT Spektra, Christer Johansson: Fisksoppor och viltgrytor,  Lena Holmsäter: Vilt.