Nytt och gammalt i mix av mycket

En maffig mix av mångt och mycket. Så kan man beskriva årets Habitare, ett evenemang där det mesta som tangerar inredning, möbler och design finns med. Mässan är större än någonsin. Men stort är inte alltid bäst.

Sju höga hallar, 20 000 kvadratmeter golvyta och hundratals som ställer ut i ett virrvarr av korridorer och gångar, kors och tvärs och till synes utan kristallklar logik. Habitare är i dag så stort att helheten blir tröttsam. Och ändå är Habitare en mässa där man söker inspiration och insikt, information och intryck.

Man kan ta Habitare på två sätt, antingen strosa runt, gärna medveten om att man inte kan greppa helheten, eller välja ett tema eller en sektor som känns särskilt intressant.

De flesta stora möbelhusen ställer ut ett urval av det bästa de har utom Ikea, som antagligen anser att deras varuhus är utställningar i sig, och så till exempel Skanno där man medvetet valt att hållas i sitt eget showroom, butiken i centrum.

Dynamiken finns på Ahead
Den mest dynamiska sektorn är avdelningen Ahead som ligger längst bort, i det bortre hörnet i den nya hallen nummer 7. Det är här det unga gardet, uppstickarna och den nya designen finns och det är här man hittar form med sting och stil.

På Ahead finns bland annat Protoshop där företrädesvis yngre formgivare visar alster som än så länge inte är i produktion. Antti och Riina Ek har designat belysning som är integrerad i väggen medan Simo Serpola har inspirerats av djur som fått en stilistisk skepnad i form av armaturer.

Här hittar man också Habitarekollektionen, denna gång 26 exempel på ny design som sedan ska införlivas med Designmuseets bestående samlingar. Spektret är lika brett som begreppet design. Sålunda ingår allt från spelet Angry Birds och Apples Ipad till stolen Maskros från Ikea och en fascinerande fläkt från dammsugarföretaget Dyson.

Läs mera i dagens Hbl