Balsamicodroppade jordgubbar med ost och pistageströssel.

Nyttiga desserter – finns de?

Vågar man sig på en söt efterrätt? För många är det en känslig fråga. Till vardags behöver vi inte den söta smaken, men till fest vill vi gärna unna oss något gott.

Dessert kan till och med vara nyttigt. Undvik sockergödda efterrätter som dryper av fett – tänk i stället på bär, nötter, frukt, choklad, ost och fibrer – då kan du njuta av desserten utan att få dåligt samvete. Antioxidanterna följer med på köpet.

En enkel men god efterrätt är till exempel vispad grädde med bär. Bär är mindre sockerrika än frukt. Frukt ger viktiga vitaminer, men det gör grönsaker också. 
De flesta bär är till exempel laddade med både fibrer, vitaminer och antioxidanter. Man brukar säga att ju mörkare bären är desto nyttigare. Björnbär är en riktig höjdare ur hälsosynpunkt, blåbär likaså.

Nötter ger nyttiga proteiner och bra fett, även här ska man äta med måtta. Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller lite socker, men desto mera nyttigt högmättat fett.

En nyttig dessert utan smak blir lätt tråkig och fadd. En skvätt grädde, en klick honung eller en tesked sprit brukar göra susen. Behövs det sött mot det syrliga i desserten, använd då socker som är ett naturligt ämne. Undvik sötningsmedel eftersom de innehåller kemikalier och vi vet inte hur ofarliga eller farliga de är på lång sikt.

Glöm inte heller bort rivet skal från apelsin, lime och citron. Andra smakförhöjare är färska örter, basilika, mynta, citronmeliss eller timjan. Tuffare kryddor med stark smak som hackad chili och riven ingefära går också överraskande bra till desserter.

Yoghurtdessert med varma björnbär och rostade nötter
4 portioner: 1 dl hasselnötter, 250 g björnbär (svarta vinbär), frysta eller färska, 1 msk honung, 6 dl yoghurt av grekisk typ, färsk mynta.
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna eller i ugnen. Gnid av skalet med en kökshandduk. Hacka dem grovt. Värm bären i en kastrull med honungen. Varva yoghurt, nötter och bär i glas. Dekorera med mynta.

Grillade rompersikor med havresmul och hallon
4 portioner: 8 persikor, nektariner eller stora plommon, mörk rom, 2 msk honung, 4 grova havrekex, 1/2 dl vispgrädde, 1 dl hallon.
Dela persikorna på hälften, kärna ur och lägg i en ugnsfast form. Stänk över lite rom och ringla över honung. Kör kakorna i mixern eller krossa för hand. Strö över alltsammans och häll på grädden. Ställ in i ugnen under grillelementet på 250 grader tills frukten fått fin färg och börjat bubbla lite. Strö över hallon.

Melonglass
4 portioner: ca 500 g melon, gärna blandade sorter, citronmeliss.
Skär bort skalet från melonen och avlägsna alla kärnor. Skär i kuber, sprid ut på en bricka och frys i 3-4 timmar. Kör hastigt i mixer och lägg upp i glas. Dekorera med melonskivor och citronmeliss. Servera genast.

Ostplättar med bär och grädde
För 4 personer: 4 ägg, 4 msk vispgrädde, 1 dl riven mild ost, smör till stekning, 2 dl vispgrädde,
1 dl färska eller tinade bär.
Vispa ihop ägg, grädde och ost. Värm en plättlagg. Smält smöret och lägg klickar av smeten i plättlaggen. Vänd när smeten är gyllenbrun på en sida och stek en stund till.
Servera dem varma tillsammans med lätt vispad grädde och lite bär.

Balsamicodroppade jordgubbar med ost och pistageströssel
För 4 personer: 3-5 jordgubbar per portion, balsamico av god kvalitet, blåmögelost av bästa kvalitet, pistagenötter.
Skiva jordgubbarna tunt. Droppa försiktigt en aning balsamico på bären, cirka ½ tsk per portion. Arrangera bären på tallriken tillsammans med tunna skivor ost. Strö lite krossad pistage på toppen. Låt vila i rumstemperatur en stund så att osten mjuknar och samkerna gifter sig med varandra.

Vit chokladpannacotta med whiskymandelpinnar
För 6 personer:  25 g smör, 5 dl vispgrädde, 50 g vit kvalitetschoklad, 3 gelatinblad, 25+25 g mörk kvalitetschoklad, 70 % kakaohalt, 1 dl mandel, 2 tsk whisky, ev. ½ tsk strösocker, 6 msk hjortron (eller andra bär).

DAGENS RECEPT
Citronostkaka med bäryoghurt
  • För 4–6 personer: 100 g sötmandel, 300 g grynost, 3 ägg, 2 msk fruktsocker, 1 dl matlagningsgrädde, 1 citron.
    Bäryoghurt 2–3 dl frysta eller färska hallon, 2 dl  kvarg, eventuellt lite fruktsocker.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandeln i en matberedare. Lägg i grynosten och mixa lite till. Rör ner ägg, fruktsocker och grädde. Riv citronen försiktigt och pressa ur saften. Tillsätt raspet och saften och rör allt till en jämn smet. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Rör hallonen och yoghurten och smaka av med lite fruktsocker.
  • Servera kakan ljummen och dekorera gärna med bär.

Whiskymandelpinnar: Smält den mörka chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och ställ den sedan åt sidan för att svalna. Hacka mandeln riktigt fint. Droppa över och krama in whisky i mandelhacket. Rosta mandeln i het panna och se till att den inte bränner vid. Låt svalna. Tillsätt eventuellt socker som gör att pinnarna får en hårdare konsistens. Använd hälften av den avsvalnade och tjocka mörka chokladen till att ringla eller spritsa pinnar. Rulla försiktigt så att chokladen får mandel runtom. Ställ i kylskåp.
Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält smör och häll över grädden. Koka stilla i fem minuter så att grädde reducerar en aning. Ta kastrullen från plattan och tillsätt den vita chokladen bruten i mindre bitar. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta ett i taget under omrörning.
Häll cirka 1 dl av pannacottasmeten i annat kärl och blanda med resterande smält mörk choklad. Rör så att pannacottasmeten och den mörka chokladen blandar sig ordentligt och tillsätt cirka ½ dl av den rostade mandeln.
Fördela den mörka chokladmandelpannacottan i sex vackra glas eller portionsskålar. Häll försiktigt den vita pannacottan över och ställ i kylskåp minst två timmar. Toppa glasen med hjortron och whiskymandelpinnar inför servering.

Plommon med rostade hasselnötter
För 4 personer: plommon, socker, vatten, kanelstång, hasselnötter, grädde.
Koka plommonen försiktigt i sockerlag med kanel tills de blir mjuka och skalen börjar spricka. Dosera sockermängden efter plommonen. Smaka. En del plommon är riktigt söta och behöver mycket lite socker. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka dem grovt.  Låt plommonen svalna, skeda över lite av lagen, garnera med de rostade nötterna och servera med vispad eller ovispad grädde.  Kärnorna är kvar i soppan. När efterrätten är uppäten ska det finnas lika många kärnor på tallriken som det fanns plommon.

Äppelpaj med nöttäcke
För 4 personer: 6–8 äpplen, 1 msk fruktsocker, 1 msk kanel, 1 dl blandade nötter, t.ex. hasselnötter, cashewnötter, mandlar och solrosfrön, 2-3 dl grekisk yoghurt.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i en smord form och strö över fruktsocker och kanel. Hacka nötterna och strö dem över äpplena. Baka i ugnen tills äpplena är mjuka och har fått en fin färg. Lägg upp yoghurten i en skål och servera till.

Källa: TT Spektra, Klara Desser: GI-desserter, Annika Dahlqvist: Guide och kokbok