GI-inspirerad köttfärsbiff med örter och vitlök serveras kolhydratsnålt med kokt blomkål och blandad sallad.

Perfekt mat för alla kolhydratjägare

Med kolhydratsnål mat går man snabbt ner i vikt. Tekniken finns på flera nivåer, men grundprincipen är att hoppa över kolhydratrik mat som potatis, bröd och pasta. I stället är det mer kött och utvalda grönsaker som gäller.

Det pågår en världsomfattande fetmaepidemi som vi alla är delaktiga i och som gör oss förbryllade. Vi vill vara smala och friska, men har svårt att hålla vikten, trots att vi äter sunt, undviker fett i maten och väljer lättprodukter.

Men nu verkar gåtan vara löst: vi har helt enkelt tankat fel bränsle. Vi har fått kostråd med goda intentioner, som i stället för hälsa har spritt fetma och sjukdom. Det här är något som har börjat klarläggas av modern vetenskap i nya stora studier.

Budskapet är enkelt och klart: …Gå tillbaka till riktig mat. Den mat som är näringsrik, full av vitaminer och mineraler, som har rikligt med protein (kött, fisk), gott om energi från naturligt fett (smör) och måttliga mängder grova svårsmälta kolhydrater (kål, lök, bönor och svamp).

”Den nya maten”
Bort från lättsmälta kolhydrater som socker och stärkelse, vitt bröd, läsk, lättprodukter, den så kallade nya maten. Den maten är våra kroppar inte gjorda för. Den nya maten höjer blodsockret och insulinet, kroppens fettlagrande hormon. Högt insulin får fettcellerna att suga åt sig näring och växa, du blir fetare.

Enligt dagens experter är rädslan för naturligt fett och kolesterol föråldrad och onaturlig.

Kött, smör, fisk och ägg är utmärkt mat i rimliga mängder. Lägg till ovanjordsgrönsaker som till exempel kål, squash, blomkål, broccoli, paprika, gurka, spenat, svamp, oliver och avocado. Rotfrukter som potatis, som växer under jord, innehåller mer stärkelse och dem får man vara försiktig med. Kokt potatis med skal är betydligt nyttigare än hårt raffinerade former som chips, fransk potatis och pulvermos. Men vill du verkligen gå ner i vikt lönar det sig att äta mindre potatis, pasta, ris och bröd. Och undvika vitt mjöl och socker i alla former.

Källa: Andreas Eenfeldt: Matrevolutionen. Ät dig frisk med riktig mat, Bonnier fakta, 2011

 

Färsbiffar med örter och vitlök

För 4 personer: 600 g nötfärs, 1 msk finhackad färsk timjan, 2 ägg, 1 riven vitlöksklyfta, salt och svartpeppar, smör och rypsolja.

Att äta till: 1 blomkålshuvud, blandad sallad

Blanda köttfärs med hackad färsk timjan, ägg och riven vitlök. Krydda färsen med salt och peppar. Forma ganska tjocka färsbiffar som steks i lika delar smör och rypsolja. Tjocka biffar innebär att värmen sänks sedan biffarna fått färg på båda sidor. Stek i medelvarm panna, gärna under lock, i 3 till 4 minuter till per sida. Ös gärna biffarna med fett under stekningen. Koka blomkålen ett par minuter i lättsaltat vatten. Servera med blandad sallad.

 

Laxrullar …med räkfyllning

För 4 personer: 2 dl crème fraiche, 1 finhackad rödlök, några skedar rom (kaviar), 2 msk finhackad dill, 2 dl grovhackade räkor, 1 pressad lime, cajennpeppar, citronpeppar, 8 skivor rökt lax (ca 800 gr).

Till servering: solros- eller pumpafrön, rucola, späda salladsblad.

Blanda crème fraiche, rödlök, rom, dill och räkor. Smaka av med lite pressad lime, cajennpeppar och citronpeppar. Bred ut röran på laxskivorna och rulla ihop dem. Om det behövs sätt i en tandpetare. Rosta fröna i en torr het stekpanna. Passa noga så att de inte bränns. Gör en bädd av rucola, salladsblad och lägg på laxrullarna. Strö över rikligt av de rostade fröna, garnera med dill, rödlöksringar och citronklyftor.

 

Stuvad abborrfilé …med pepparrot

För 2 personer: 400 g abborrfilé, 2 tsk smör, salt och peppar, 2 dl grädde, 1 dl riven ost (Västerbottenost, svart- eller rödstämplad) 1 tsk riven pepparrot, ½ dl hackad persilja.

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn abborren i smör och krydda med salt och peppar. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Rör ihop grädde, ost, pepparrot, salt och peppar och slå över abborren. Grädda tills fisk och ost fått en gyllenbrun färg. Strö över persilja och servera med kokt blomkål, sockerärter och tomatsallad.

 

Gös med …kantarelltäcke

För 4 personer: 800 g gösfilé, smör, 1–2 dl vitt vin, 400 g rensade kantareller, 3 dl grädde, salt och peppar, 2 msk sherry, 3 dl riven ost (svartstämplad ost, Västerbottenost eller annan stark ost).

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg gösfiléerna i en smord ugnssäker form och slå på vinet. Sätt in formen i ugnen och koka filéerna nästan färdiga, 5–10 minuter. Stek svampen. Häll på grädden och vinskyn från fisken och låt koka ihop. Smaksätt med salt, peppar och sherry. Öka ugnsvärmen till 200 grader. Häll svampsåsen på fisken. Strö över rikligt med ost och gratinera cirka 5-10 minuter.

 

Omelett med sparris och skinkrullar

För 4 personer: 16 färska sparrisar (eller på burk), 8 skivor kallrökt skinka, 8 ägg, 1 dl mjölk (hälften kan vara grädde), 1 krm salt, 1 krm vitpeppar, 1 msk smör, 2 dl riven ost, ½ dl gräslök.

Koka de färska sparrisarna i lättsaltat vatten. Eller ta burksparris och linda in sparrisarna två och två i skinkskivor och grilla eller värm i ugn, 5–10 minuter i 225 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna, häll i äggsmeten och rör med en gaffel tills den börjar stelna. Låt omeletten få en gyllene stekyta, lägg på ost. Vik omeletten på mitten genom att vinkla pannan och lyft med en stekspade. Servera medan omeletten är krämig inuti. Klipp över gräslök.

 

Varm getost …med citrus och mynta

För 4 personer: 4 skivor getost, sk. chèvre, 1 dl honung (gärna apelsinblom eller akacia), ½ dl rivet skal av apelsin och citron, färsk eller torkad mynta.

Tvätta citrusfrukterna noga innan du river eller strimlar skalet. Riv skalet grovt. Värm osten i ugn, 200 grader, i 4–5 minuter. Värm samtidigt honungen i kastrull tillsammans med citrusskal och myntablad. Lägg upp osten på tallrik och skeda honungen över. Servera varmt.

TT Spektra, Susanne Jansson: Västerbottensost, Cathrine Schück: Lagar vego