HBL/Benjamin Suomela

Ny vecka, nya tag!

Augusti månad för med sig mycket nytt. Strängare studiekrav och en oundviklig återvändo till kontoret väntar många.

Sommaren innebär semester och avslappnade stunder fria från vardagens hektiska virrvarr. På måndag inleds augusti månad och sommardvalan får ett abrupt slut för många.

Då augusti gör entré innebär det för många att semestern är slut. Pick och pack lastas i bilen när familjen åker hem från sommarstugan. Vattenplask och tidningsläsande i sommarsol byts ut mot rutiner och tidiga morgnar i höstrusk.

Att få tag på folk på sommaren innebär huvudbry för många. Instanser och kontor håller stängt eller har öppet några få timmar om dagen eller veckan och en ansenlig del av personalen är på semester. Vikarierna lyser med sin frånvaro.

På daghemmet Mymlan i Olars i Esbo har personalen redan börjat titta framåt. Carina Nyberg med kolleger håller som bäst på att fylla daghemmet med fluffiga leksaker och dockor. Mymlan har haft sommarstängt hela juli men i morgon är det dags att öppna igen.

– Leksaker ska plockas fram och nytt material införskaffas så att det är trivsamt här då barnen kommer, säger Nyberg, som är barnträdgårdslärare på daghemmet.
Det är tyst i lokalen nu, men snart fylls daghemmet av aktivitet och ljud. Nyberg känner ingen stress för den kommande arbetsveckan.

– Hela augusti är en mjuklandning för oss. I september startar aktiviteterna, men nu kan vi ta det lugnt, säger Nyberg.
Hon är nöjd med samhällets sommaröppettider. Stängda dörrar och förkortade öppettider har inte stört semestern.

– Men jag har å andra sidan inte heller försökt ta kontakt med instanser eller liknande. Mestadels har jag tillbringat sommaren med familjen ute på landet. Då räcker det att matbutiken har öppet på söndag, skrattar Nyberg.

Läs mer i dagens tidning.