Foto: Colourbox

Ölrutan: Lätta, ljusa sommaröl

Alkos sommaröl har anlänt och i år är utbudet både blandat och intressant. Samtliga öl är ljusa till färgen och mer lätta i smaken. Tyvärr har inget finskt bryggeri lanserat något nytt på flaska i sommar. Vi får hoppas på en intressant inhemsk ölhöst.

Saison de Dottignies Brouwerij De Ranke, Belgien.
Betyg: yesyes
Trevligt att Alko tar in en äkta belgisk saison i sitt sortiment i år. Saison de Dottignies är ett öl som töjer på smakgränserna. Här hittar vi kryddor (pomerans och peppar), ett rejält stänk humle samt en klar syrlighet som påminner om vissa lambic. Smaken är torr, trevlig med lång eftersmak. Ett intressant och rätt så extremt öl från ett respekterat bryggeri. (A, P)

Burger & Bun L. A. Lager  Mikkeller, Danmark (bryggt hos De Proefbrouwerij, Belgien).
Betyg: yesyesyes
Ölet är ursprungligen ett beställningsverk för restaurangen Burger & Bun i Köpenhamn och visst skulle den passa mycket bra ihop med hamburgare. Det är frågan om en ljus lager med en rejäl dos amerikansk humle. Smaken är balanserad med en trevlig eftersmak. Passar bra till grillat. (A)

Chili Tripel  Midtfyns Bryghus, Danmark
Betyg: yesyes
Ölet blev för två år sedan utsett till årets ölnyhet av ölkonsumentorganisationen Danske Ølentusiaster och då jag samma år smakade på ölet var jag imponerad. Tyvärr har något hänt sedan dess. I dag är ölet en onödigt söt barley wine i vilket den tidigare dominerande chilin nu är förpassad till att enbart svagt komma fram i eftersmaken. Här får nog bryggeriet se över vad som gått snett. (A+, P)

Svaneke Session Pilsner Svaneke Bryghus, Danmark.
Betyg: yesyesyes
Trots sitt avlägsna läge på Bornholm lyckas Svaneke exportera öl runtom i Norden. Denna tjeckiska pils är humlad med amerikansk humle. Ölet har en gyllene färg samt ett hållbart, tjockt skum. I doften hittar man citrongräs och metallisk humlebeska. Smaken är angenäm och frisk, men den metalliska humlebeskan dominerar måhända lite väl mycket. En god pils för somriga dagar. (A)

L’Avesnoise Bière Blanche Brasserie Forest, Frankrike.
Betyg: yesyes
Frankrike har många oupptäckta bryggerier, speciellt i Normandie. Denna witbier har en ljus färg med ett snabbt försvinnande skum. Doften är speciell, man hittar vete men också något man närmast kunde beskriva som korv. Smakmässigt är ölet lite unket men har en intressant syrlighet som påminner om den i dag sällsynta öltypen Berliner Weisse. Till witbier hörande kryddor saknas. Ett intressant och annorlunda öl. (A)

Saison Nøgne Ø, Norge.
Betyg: yesyesyesyes
Bryggarna i Grimstad fortsätter att visa att de behärskar de flesta öltyper. Deras saison, ett traditionellt belgiskt farmöl, har en svagt kryddig och fruktig doft. Bakom det stadiga skummet döljer sig ett ljust, ofiltrerat öl med en trevlig syrlighet som lyfter fram humlen. Eftersmaken är torr och passligt fyllig. Detta bryggeri kan man lita på! (A, P)

San Miguel Especial  Grupo Mahou-San Miguel, Spanien.
Betyg: yesyes
Många förknippar San Miguel-ölen med Spanien men ölet har sitt ursprung i Filippinerna där det första gången bryggdes 1890. I dag är det Filippinernas mest druckna öl och ölet bryggs runt om i världen. Especial är en starkare version av originalet där alkoholen tränger igenom. Smaken är lätt och ointressant. Ett tråkigt lageröl, som visar att de stora bryggerierna i Finland är duktigare på att brygga denna typ av öl. (A, P)

Nordic  Slottskällans Bryggeri, Sverige.
Betyg: yesyesyesyes
Bryggeriet grundades 1997 av ett gäng hembryggare. Bryggeriet bjuder på intressanta nyheter också till den finska marknaden. Nordic är ett ljust lageröl, bryggt i modern mikrobryggeristil med rejäl humlebeska som balanseras av en maltig profil. I doften hittar man citrus och hö. Vissa kan anse att ölet är för bittert men jag gillar det skarpt både som bastuöl och som kompanjon till fisk och kryddiga rätter. (M, P)

Golden Summer Ale  Oppigårds Bryggeri, Sverige.
Betyg: yesyes
Oppigårds i Dalarna är ett av Sveriges kändaste småbryggerier med ett rikt sortiment av olika ale. Ölet är gyllene med ett smått, men stadigt skum. Doften är försiktig och smaken tråkigt endimensionell, jag saknar aromen från humlen och fräschheten som finns i bryggeriets andra öl. Då jag jämför mina anteckningar med övriga recensenters är mina betydligt negativare, vilket kan tyda på en dålig batch från bryggeriet. (A)

Apfel Bier Klosterbrauerei Neuzelle, Tyskland.
Betyg: yes
Neuzelle fortsätter att experimentera med konstiga kombinationer, denna gång ett lageröl som blandats med äppelsaftkoncentrat. Slutresultatet är ganska långt från något man kan kalla öl. Ölet är gyllene med ett försvinnande skum. Doften och smaken är lätt och domineras av äppelsaft. Nja, det här är nog snarare en dryck för dem som inte tycker om öl. (A)

Schneider Weisse Mein Kristall.  Schneider & Sohn,  Tyskland.
Betyg: yesyesyes
När jag besöker München brukar jag ta en avstickare till Weisses Bräuhaus, Schneiders ölhus där också bryggeriet grundades 1872. Där är stämningen alltid på topp och veteölen serveras i perfekt skick. Ölhuset serverar också Mein Kristall, bryggeriets filtrerade veteöl. Filtrerandet av veteöl brukar ofta ta bort lite väl mycket av den ursprungliga smaken men i det här ölet finns det goda ännu kvar. Till lättare fiskrätter. (A, P)

Weizenguss Brauhaus Gusswerk, Österrike.
Betyg: yesyesyesyes
Bryggeriet grundades 2007 i Salzburg och bryggde redan från början öl tillverkade av ekologiskt odlade råvaror. Deras Weizenguss är ett ljust veteöl bryggt i tysk stil som överraskar positivt. Ölet har ett stadigt skum och doften är lätt kryddig med toner av rölleka. Smaken är rik och fräsch. Ett lyckat veteöl. (A)

312 Urban Wheat Ale  Goose Island Beer Company (AB-InBev), USA.
Betyg: yesyes
Världens största bryggerikoncern AB-InBev köpte i mars en majoritet av aktierna i hantverkarbryggeriet Goose Island. Detta ledde till en storm i den amerikanska bryggarvärlden. I dag har röken lagt sig men det återstår att se vad koncernens intentioner egentligen är. Hur som helst så är 312 ett amerikanskt veteöl som upphällt i glaset ser fräscht och lockande ut. I doften hittar man lite vete och citrus. Till smaken är ölet ändå ganska platt och tråkigt. Fräscht men onödigt försiktigt bryggt. (M)

(A = Alko, P = Pub, …M = Matbutik)