Focus med …i kombileken

Vill man lyckas i bilbranschen i Finland ska man ha en kombimodell. Det har också Ford märkt sedan nya Focus kom med sin femdörrarsversion i mars.

Nu är kombin äntligen här, och den kommer att svara för 60 procent av försäljningen.

Alla kombins egenskaper finns också i femdörrarsmodellen, men här tillkommer det mycket större bagageutrymmet och en del av den flexi-
bilitet som traditionellt uppskattas i Finland.

Den nya modellen byggs på Fords fabrik i tyska Saarlouis. Focus kombi betraktas som en viktig nyhet på den europeiska marknaden, där cirka en tredjedel av Focus-köparna föredrar kombiversionen.

Kombin har alltid varit en viktig Focus-modell i Europa. Det är bara femdörrarsmodellen som totalt sett är populärare

Med en 1,6 liters Ecoboost-motor får man redan ut det bästa av bilen. Styrningen, chassit och växellådan har redan bevisat vad de går för i femdörrarsmodellen, och lite mera bagageutrymme påverkar inte den saken negativt. Kombin är en fungerande helhet. Det här är en bil som följer vägen som ett strykjärn oavsett underlag. Det gör att föraren kan slappna av så mycket det över huvud taget är möjligt.

Med en snål bensinmotor under huven kommer man osökt att tänka på debatten mellan diesel- och bensinanhängare. I takt med att bensinmotorerna får nästan samma vridmoment och ungefär samma förbrukning som en bra dieselmotor får man snart justera på gans- ka många förutfattade meningar. Just nu är det på bensinsidan som den snabbaste utvecklingen pågår.

Fem stjärnor

Oavsett om man väljer Ecoboost-bensinmotorn med 150 eller 182 hästar landar man på ett HCO2-utsläpp på 139 gram per kilometer, och det är inte illa med tanke på vridmomentet som är 240 Nm. Om det kniper finns det 270 Nm att tillgå.

Också den mindre Ecoboostmotorn har kapacitet för omkörningar och mycket annat. Växlingarna behöver man inte tänka alltför mycket på, eftersom motorn gärna kör i stadshastigheter på sjätte växeln.

I det europeiska krocktestet fick nya Focus fem stjärnor av fem möjliga. I synnerhet fotgängarsäkerheten fick komplimanger, och med tanke på det tidigare goda samarbetet med Volvo är det inte förvånande att samma funktioner nu också dyker upp i Focus.

Om man betalar lite extra får man följaktligen den aktiva krockvarnaren som automatiskt bromsar bilen, den aktiva parkeringsassistenten, filvakten, den digitala fartbegränsningsvakten och den aktiva farthållaren samt andra funktioner som tidigare bara fanns i dyrare bilar.

En av de mest praktiska funktionerna är det automatiska helljuset. Funktionen växlar automatiskt mellan helljus och halvljus beroende på mötande trafik. På så sätt får föraren maximal sikt och slipper reglera strålkastarna manuellt.

Förarvarningen är till för dem som gärna åker lite för långa sträckor utan paus. Systemet använder en kamera för att registrera när föraren blir trött eller håller på att somna. Genom att övervaka bilens position i förhållande till vägmarkeringarna upptäcker systemet om bilen driver i sidled, ett typiskt tecken på att föraren börjar bli dåsig eller tappar koncentrationen. Om systemet upptäcker att föraren håller på att bli trött aktiveras en varningsprocess i två steg.

Mera utrymme

Sätter man sig i bilen hittar man en rymlig och praktisk interiör med gott om plats för passagerare och bagage.
Kombin har samma hjulbas som femdörrarsmodellen men totallängden har ökats med 198 mm till 4 556. Trots det har kombiversionen en kompakt form, vilket man märker senast vid parkeringsrutan

Baksätena kan delas 60/40 och maximal lastkapacitet är 1 516 liter utan reservhjul men med reparationssats för däck. Det är ändå ingenting att rekommendera under Nordens kalla vintrar, så dra hellre bort några opraktiska liter och ta ett riktigt däck från början.

Ford Focus Wagon 1,6 EcoBoost 150 hk

Pris: 24 996 euro
• Slagvolym: 1 596 cc/4 cyl.
• Effekt: 110 kW/150 hk/5 700 rpm
• Vridmoment: 240 (270) Nm/1 600–4 000 rpm
• Acceleration: 0–100: 8,8 sek.
• Topphastighet:
210 km/t.
• Snittförbrukning: 6,0 l/100 km.
• CO2-utsläpp:
139 g/km.
Bränsletank: 55 l.
• Bagageutrymme: 476 liter.
• Mått (L/B/H): 4 556/2 010/1 858 mm.