Officerare och gentlemän. Officersvillan har stil och ligger nära vattnet med vida vyer mot både Drumsö i norr och skärgården i väster. Foto: Leif Weckström

Övergiven ö öppnar för köpare

Ute i det yttersta havsbandet ligger ensliga Rysskär med hela den glittrande Finska viken utanför. Skäret är öde och övergivet. En era tog slut i fjol då försvarsmakten lämnade skäret. I dag är det till salu.

Skylten, som förkunnar Militärområde – tillträde förbjudet, står kvar vid bryggan på norra sidan om Rysskär. Bryggan är en stadig konstruktion och vågbrytaren underlättar möjligheterna att ta i land. Skäret ligger långt ute och ger inget naturligt skydd för en styv kuling från sydväst.

I närmare hundra år hann försvarsmakten förfoga över Rysskär tills man lämnade ön och överlät dess framtid i händerna på staten, det vill säga Senatsfastigheter. Annonsen om att Rysskär är till salu lades ut på nätet för några veckor sedan och intresset har varit enormt.

– Vi säljer skäret, vattenområdet, byggnaderna och de militära anläggningarna helst som en helhet. I det här skedet vill vi veta hur den eventuella köparen ser på framtiden på Rysskär. Senare ber vi om offerter, säger Erkki Vaalasranta på Senatsfastigheter.

Företagare som planerar en äventyrs- och upplevelsepark har hört av sig, men också helt privata personer kan tänka sig att lägga bud på Rysskär.

Det är inget litet paket som är till salu. Skäret är 9,65 hektar stort och på det kommer över 23 hektar vattenområde. I köpet ingår också en hel hop byggnader, i mer eller mindre fallfärdigt skick.

Ett dilemma för alla hugade spekulanter är att Rysskär står under Museiverkets beskydd. Befästningen som sådan är kulturhistoriskt värdefull och en del av ön är naturskyddsområde.

Någon prislapp har Senatsfastigheter inte satt men några miljoner euro kan man räkna med. Avståndet till innerstan är kort och ändå ligger Rysskär långt borta från det urbana landskapet.

Skulle Rysskär styckas i tomter på en hektar, med byggrätt för sommarstuga och egen liten strandlinje, kunde man kamma in fyra, kanske fem miljoner.

Släta klippor och öppet vatten

Naturen på Rysskär är överraskande. Ön är tämligen plan och man kan i princip se obehindrat över hela skäret. Västligheten är rik på variation, i söder böjer sig låga tallar för vinden och mitt på växter resliga lövträd.

Klipporna har slipats släta av vatten och is och sträcker sig långt ut i vattnet. Mellan klipporna har försvaret sprängt plats för kanonlavetter och sprängsten ligger kvar.

Spår av spångar, som gått kors och tvärs, är fortfarande synliga men mångt är redan igenvuxet och mossan smyger sig in i förråden i korrugerad plåt.

Den gula officersvillan i klassisk stil med veranda och det enkla rödmålade soldathemmet är de enda byggnaderna som finns kvar från den tiden då Rysskär befästes för nästan 100 år sedan. Utanför soldathemmet frodas fortfarande gamla kulturväxter som syren och rabarber.

Dörren till officersvillan står på vid gavel, någon har brutit upp låset men försvaret tömde villan på allt lösöre när man lämnade skäret, så här har inte funnits något att hämta. Det är uppenbart att man har byggt om interiören, huset är som en labyrint. Tapeterna är trasiga, golvet bågnar och småfågel har uppenbarligen flugit in och ut.

Här fanns sjukstuga och …operationssal

Mitt på skäret ståtar landmärket, eldledningstornet i betong.

I anslutning till tornet finns bunkern och högkvarteret. Här har man dragit upp riktlinjer för strategiska beslut och i samma mörka fönsterlösa skyddsrum har man också haft sjukstuga och operationssal.

I dag är bunkeringångarna sönderrostade. En ensam groda simmar i vattnet som har samlats i trappan som leder ner i bunkern. Det luktar unket och fukt.

Rysskär är ett fågelskär. Ilska tärnor markerar klart sitt revir, ett par svalor gör glatt kvittrande störtdykningar vid bryggan medan måsarna utnyttjar blåsten och seglar högt ovanför. Överallt ligger ådor och ruvar på stora gröna ägg.

Det är uppenbart att båtfolket i Helsingfors och Esbo inte har upptäckt det ensliga skäret utan utgår från att området är försvarets, att tillträde är förbjudet. Det betyder inget skräp, inga fimpar, inget glassplitter.

Samtidigt känns den mänskliga frånvaron lite kuslig, som om någonting sorgligt vilar över de tomma, tysta byggnaderna.

FAKTA

Tillträde förbjudet i hundra år

• Rysskär befästes i början av 1900-talet och ingick i Finska vikens sjöförsvar.

• På den tiden hörde Rysskär till Drumsö by som var en del av Hoplax kommun.

• Försvarsmakten avstod från Rysskär 2010 men den sista bofasta på ön var vaktchefen som flyttade bort redan på 1990-talet. Därefter fungerade Rysskär främst som minförråd.

• Befästningen på Rysskärr är skyddad enligt fornminneslagen och alla eventuella åtgärder och ingrepp förutsätter förhandlingar och samarbete med Museiverket.

• På södra sidan finns en äng som är fridlyst.

• Det finns ingen el på Rysskär.

• I landskapsplanen är Rysskär upptaget som försvarsområde och de definitiva besluten om att avveckla begränsningarna som gäller för militärområde, har ännu inte fattats.

• För att ta området i ny användning förutsätts en ändring i detaljplanen. Den görs på Stadsplaneringskontoret.