Sommartårta. Den får alltid ett härligt mottagande och är perfekt att bjuda på om man blir många.

Festlig …final – recept för studentfesten

Avslutning, studentexamen, sommarlov. Nu ska vi fira!

Kyld champagne, ett svalt mousserande vin med alkoholfritt alternativ, rabarber- och ingefärsdricka, lite sött och lite salt, glada gäster och  festföremål som vi vill fira.

Maten ska vara lättlagad och väl förberedd när gäster och värdfolk kommer hem från avslutningen.

En buffé får det bli med kalla rätter. Vi bjuder på melon-fetaostkuber som tilltugg till välkomstdrinken, och små pestopajer som en liten rätt på buffébordet.

Det enkla är det goda. Satsa på en makalöst god festtårta med maräng, lite vispgrädde, vaniljkräm, kvarg, färska bär och sockerkaksbottnar. Glass för de minsta och chokladkladdkaka för de större.
 

Rabarber- och ingefärsdrink
För 15 glas: 300 g rabarber, 1 bit ingefära (25 g), 2 dl strösocker, 2 dl vatten, 3 flaskor päroncider (ca 1 liter) eller mousserande vin.
Garnering: 15 små jordgubbar.

Skär rabarbern i små bitar. Skala och finriv ingefäran. Koka rabarber, ingefära, socker och vatten utan locka cirka 5 minuter. Sila och låt kallna.  Häll cirka en matsked i glasen och fyll på med cider eller mousserande vin. Garnera med jordgubbar och servera.

Melon och fetaostsallad
För 5-8 personer: 500 g vattenmelon, skalad, 250 g fetaost, 1 msk pinjenötter, 1 knippe mynta, strimlad.

Skär melonen och fetaosten i centimetertjocka skivor. Varva fetaost och melonskivor i en hög. Skär i kuber. Lägg på ett stort fat. Rosta pinjenötter i en torr, het panna. Toppa melon och fetaost med pinjenötter och mynta.

Pestopajer
För 10 personer: 5 smördegsplattor, 1 ägg till pensling, 2 mozzarellaostar, 12–15 soltorkade tomater, torkad basilika.
Pesto: 3 dl basilikablad, 5 vitlöksklyftor, 1 dl riven parmesanost, 1 dl olivolja, 2–3 msk pinjenötter, örtsalt.

Kör basilika, vitlök och riven parmesan i en mixer. Tillsätt olivoljan lite i taget till lagom konsistens, lite fastigare än vanligt. Blanda till sist ner pinjenötterna, mixa kort. Smaka av med örtsalt.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen något. Ta ut små plattor med hjälp av ett glas. Pensla dem med ägg och nagga dem med en gaffel.  Placera en bit mozzarella, soltorkad tomat och en klick pesto på varje dl. Grädda pajerna i cirka 15 minuter. Strö över lite torkad basilika.

Rostbiff med sherrysås eller dippsås
För 10 personer: 11/2 kg rostbiff, salt, peppar, 3 grovhackade gula lökar, 10-15 enbär, 1 msk rosmarin, 1 msk timjan, 1 l vatten, 1 l torrt vitt vin, 2 msk flytande oxbuljong.
Sherrysås: 2 dl sherry, 1 dl soja, 2 msk maizena.

Ta fram rostbiffen i rumstemperatur och låta vila ett par tre timmar. Salta och peppra rostbiffen och bryn den ordentligt runt om. Fräs löken med enbär, rosmarin och timjan i en kastrull. Häll på vattnet, vinet och buljongen.

Lägg rostbiffen i den varma lagen och låt den sjuda till dess att innertemperaturen är 55 grader. Lyft ur rostbiffen och låt köttet och lagen svalna. Lägg sedan tillbaks rostbiffen i lagen och ställ in alltihop i kylen i cirka 1 dygn.

Lyft ur rostbiffen ur lagen och låt den koka ner till dess att cirka 1 liter återstår och sila därefter av löken. Smaksätt lagen med sherryn och sojan och red av med maizenan utrört i vatten. Smaksätt med salt och peppar. Servera rostbiffen med eller utan couscous på buffébordet.

Grön dippsås
För 20 personer: 500 g färsk spenat, 2 vitlöksklyftor, 2 dl olivolja, 2 dl crème fraiche, 2 dl turkisk yoghurt, 2 tsk salt, ½ tsk nymald svartpeppar.

Skölj spenaten. Ge den ett snabbt uppkok och kyl den genast i iskallt vatten så att inte färgen bleknar. Låt rinna av. Mixa spenat, skalad vitlök och olivolja med mixerstav. Blanda i crème fraiche och yoghurt. Smaka av med salt och peppar

Festlig chokladkaka
För 12 personer: 100 g smör, 100 g mörk choklad (70 %), 2 ägg, 2 dl strösocker, 1 msk konjak, 1 ½ dl vetemjöl.
Tillbehör: lättvispad grädde, kvarg, riven choklad.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen i mindre bitar. Låt stå cirka 2 minuter. Rör tills chokladen har smält och blandat sig med smöret. Vispa ägg och socker med elvisp cirka 3 minuter. Tillsätt konjak. Vänd ner mjölet i äggsmeten. Blanda chokladblandningen med äggsmeten.

Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 11-12 minuter, beroende på om den ska vara torr eller kladdig. Ta ut och låt kakan kallna cirka en timme. Rör ut lättvispad grädde med kvarg och servera till. Riv över lite extra choklad.

Marängglass med nötter
För 8–10 personer: 10 stora maränger, 1 l glass, blandade sorter, 4 msk nöt-och fruktblandning (müsli), 8 msk flytande honung, 1-2 krukor mynta eller basilika.

Bryt marängen i bitar. Varva med de olika glassorterna i en stor glasskål och strö över nöt- och fruktblandningen. Laga nötblandningen själv av nötter, müsli och torkade frukter eller köp färdigt. Ringla honung över och toppa med plockad mynta eller strimlade basilikablad.

Melondricka
För 10 personer: 1 melon, cantaloupe, 2 flaskor torrt vitt vin, 1 flaska sodavatten, citronmeliss, is.

Skala och skär melonen i bitar eller tunna klyftor. Lägg melonbitarna i en stor skål eller kanna. Häll på det vita vinet och låt det stå kallt en timme. Häll på fruktsodan eller sodavattnet (kolla!!!) lagom till serveringen. Lägg i citronmelissen och isen.

Baguette med rökt lax och färskost
För 4 personer:  1 liten baguette, 150 g philadelphiaost, 150 g skivad kallrökt lax, finskuren gräslök, olivolja, svartpeppar, tandpetare.

Skär baguetten i skivor. Mixa philadelpiaosten med hälften av laxen till en slät crème i matberedaren eller med en stavmixer. Fördela crèmen på brödskivorna. Toppa med resterande lax och gräslök, ringla lite olivolja över. Peppra. Sätt en tandpetare i varje baguette.

Sommartårta
För 8 personer: 2-3 marängbottnar (eller sockerkaksbottnar), 3 dl grädde, 1 burk kvarg, jordgubbar.

Den enklaste och ljuvligaste sommartårtan gör man genom att varva några marängbottnar, vispad grädde blandad med kvarg och färska jordgubbar. Gärna många lager. Om du använder sockerkaksbottnar mjuka upp ytan med några skedar saft som försiktigt droppas över. Överst på tårtan ett lager grädde med massor av jordgubbar. Servera gärna på glasfat med hög fot.

Brieosttårta
För 10-20 personer: en hel brieost ca 1 kg, 1 ½ dl socker, 1 msk vatten, 1 dl valnötter.

Lägg brieosten på ett fat. Häll socker och vatten i en kastrull, rör om och sätt kastrullen på spisen. Smält sockret till en ljusbrun flytande karamell. Häll karamellen över brieosten och lägg på valnötterna eller lägg valnötterna i karamellkastrullen och häll hastigt allt över brieosten. Karamellen stelnar fort när nötterna kommer i kastrullen.

Servera med skorpor eller kex och färsk frukt som passar till ost, till exempel fikon, vindruvor och päron.

Källa: TT Spektra, Melker Andersson: Mina frestelser från grekiska övärlden, Inger Ingmanson/Pelle Holmberg: Svenska bärboken, Markus Aujalay: Mina favoriter från Barcelona.