Ta dig fram i sköna Berlin

1 Tjugo år sedan muren föll

I år, den 9 november, är det tjugo år sedan muren revs och numera är vardagen arméklädda män som stämplar låtsaspass och japanska turister som skrattande fotograferar varandra framför en graffititäckt bit av muren. Ett stycke ifrån bländar nya byggnader i glas och stål och längs gatorna trängs Starbucks och andra internationella kedjor. Men också turister på jakt efter det tyska hittar sitt. Korven och kålen utrotas inte så lätt.

2 Currykorven får eget museum

Tyskarna klämmer årligen i sig 800 miljoner portioner currykorv och den 16 augusti i år får den feta korven sitt eget museum på Schützenstraße 70 i närheten av Checkpoint Charlie på Friedrischstraße. Utställningen kommer att uppta 1 100 kvadratmeter och inkluderar korvcatering. Inträdet till korvmuseet lär bli kring 10 euro, enligt korvsajten www.currywurstmuseum.de

Currykorven serveras lite varstans, också hos den tyska kafékedjan Lebensart. Den finns där stora folkströmmar drar förbi, till exempel några steg från Potsdamer Platz på Lennestraße 1. Här bjuds tårtor, smörgåsar och så grillad currywurst serverad med stekt potatis och tomatsås. Den prövar jag. Korven slinker ned, mycket tack vare såsen och stor hunger. Currykorven har av tradition varit fet för att hålla hungern borta under tider med begränsad tillgång på mat. Den bästa currykorven anses numera finnas på östsidan hos Konnopkes Imbiß i Prenzlauer Berg, på Schönhauser Allee 44. Åtminstone duger den åt Schröder. För egen del låter jag den vara oprövad. Jag är fortfarande mätt efter den första.

3 Berlinermunk blev pannkaka

- Kann Ich bitte eine Pfannkuche haben? Så beställer man en berlinermunk i Berlin. Här heter de runda syltfyllda frityrbakverken med sockerglasyr inte Berlinermunk - utom möjligen på turiststråk, flygplatser och järnvägsstationer. Berlinarna kallar nämligen berlinermunkarna för Pfannkuchen, rakt översatt pannkaka. Och pannkaka, det heter i Berlin Eierkuchen.

Jag testar utbudet av Pfannkuchen, läs berlinermunkar, på ett slumpmässigt valt konditori, Bäckerei Merci på Elisabeth Königinstraße. Jo, där ligger två sorters runda frityrbullar i disken. Den ena med vitt pudersocker och Pflaumenmus, plommonsylt, den andra med vit sockerglasyr och Vierfrucht, marmeladfyllning.

- Vilken är godare, frågar jag expediten. Hon tittar begrundande på mig, ler och pekar på den med marmeladfyllningen.

Jag tar båda. De är sliskiga som sig bör, men Pflauenmus-varianten i mindre grad. Plommonsylten är till och med lite syrlig, men den som längtar efter riktigt sött ska ta bullen med Vierfrucht och sockerglasyr. Sötman täcker till och med smaken av frityrfettet.

4 Champagne hos hundraåring

Trött på öl och korv? Välj då en annan Berlinklassiker på den gamla västsidan, Kaufhaus des Westens. Ka De We. Styr stegen upp till finsmakaravdelningen på sjätte våningen och låt snålvattnet rinna. Om inte chokladen eller de övriga delikatesserna intresserar så kan man alltid vila benen i champagnebaren. Stämningen är hög också mitt i veckan. Gourmetavdelningen har sedan den kom till efter kriget symboliserat det goda i livet.

Varuhusets historia är lång. Ka De We slog upp dörrarna för första gången 1907 och var då fem våningar högt och 24 000 kvadratmeter stort. Men efter att ett amerikanskt flygplan störtade in i varuhuset 1943 brann det mer eller mindre ner till grunden. Nu har det byggts till i flera etapper och är Europas största.

Tauentzienstrasse 21, Wittenbergplatz.

5 Italienaren bakom hörnet

Italiensk mat, däribland god fisk, bjuds på La Cascina i den stillsamma stadsdelen Grünewald. Restaurangen drivs av bröderna Pippo och Piero Balistrieri från Palermo på Sicilien. Pippo, som antingen pratar med eller vakar över gästerna, gillar dessutom finländska damer. Han hävdar att hans livs stora kärlek kom från Finland, men vill inte svara på frågan vart den försvann. Sedan muren föll har han tjänat sitt levebröd på restaurangen i Berlin. Av allt att döma går den bra för det är fullsatt mitt i veckan.

- Jag har mina stamkunder, säger han och nickar mot en stor italiensk familj som smörjer kråset i timmar.

Förrätt och huvudrätt med dryck kostar cirka 50 euro per person. Öppet till midnatt.

Delbrückstraße 28

www.cascina.de

6 Spa på tyskt vis

Om regnet står som spön i backen och besöket vid Unter den Linden inte längre känns som en god idé, ta tunnelbanan till Friedrichstraße och gå den korta sträckan till Artist Riverside hotell och dagspa på gatunummer 106. Utbudet på massage och behandlingar är stort och enligt några tidningar som testat spaets tjänster är detta ett av Tysklands bästa span. Åtminstone är det annorlunda, stuket är kitsch, en gnutta romantik med stänk av erotik. Tyskt är det definitivt, här är man inte så noga med att erbjuda skilda duschar för kvinnor och män och männen är inte särskilt noga med att skyla sig Några privata duschar finns det i alla fall och man måste inte dela dusch med det motsatta könet.

Hbl testar en massage vid namn Pantai Luar. Het olja masseras in i kroppen och ger en avslappnad kropp och mjukt skinn till priset av 70 euro. På spamenyn finns många exotiska behandlingar med rötterna i indonesien. Men på vilka grunder spaet valts till Tysklands bästa förblir oklart.

www.day-spa-berlin.de

7 Guide till dolda platser

Guider till Berlin finns i överflöd. Alla nämner ungefär samma platser och restauranger med mer eller mindre historisk bakgrund. Vill man ha lite avvikande tips och vetskap kan Wladimir Kaminers "Berliinin matkaopas uteliaalle matkailijalle" utgiven av förlaget Sammakko vara ett bra val. Kaminer känner ägare till kvarterskrogar som fasar för att någonsin hamna i en guidebok då det skulle innebära att stamkunderna försvinner. Han nämner trots allt en av dessa (tills vidare) genuina pärlor. Vill man ha sin framtid spådd ska man gå till Alexanderplatz och tv-tornet, Fernsehturm. I tornets entréhall finns en trolleriautomat som på basis av namnteckningen spår framtiden för var och en. Detta naturligtvis mot en liten avgift. Enligt Kaminer var det en lat ryss som kom på idén för sjutton år sedan då han ville bli rik utan att anstränga sig.

8 Ha kontanter

Varken restauranger, taxichaufförer eller tunnelbanans biljettautomater gillar kreditkort. Det är kontantbetalning som gäller i Berlin.

CAMILLA AHLBOM

09-1253 326, camilla.ahlbom@hbl.fi