Smoothie är en fruktdrink med knorr

Ett bra tips om man har barn är att servera en god smoothie med mycket färgglada frukter och grönsaker i stället för läsk och saft under sommaren. Det ger fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter i stället för tomma kalorier.

För att blanda en smoothie krävs elvisp, mixer eller stavmixer. Stavmixer är nästan enklast och de är dessutom numera billiga.

Grönsaksjuice är liksom smoothie och milkshake perfekt snabbmat. Man kan göra sin egen grönsaksjuice med hjälp av en juicepress eller stavmixer. Med stavmixern får man kanske juicen inte helt slät men lite tuggmotstånd är inte heller så illa.

Ta vara på de färska grönsaker som nu finns i överflöd. Glöm vinterns ensidiga meny på tomat, isbergssallad och gurka. Smaka, rata, blanda och låt dig överraskas av nya smaker.

Att göra en egen juice tar när man är van inte mera än tio minuter i anspråk. Väljer man en enkel grönsaksjuice går det på två till tre minuter. I en grönsaksjuice får du allt nyttigt från grönsakerna: vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och fibrer. De stärker hälsan och förebygger sjukdomar. Det går också alldeles utmärkt att tillsätta en tesked olivolja i frukt- eller grönsaksdrinken. Eller hampolja. Hampolja har en mustigt nötig smak som passar utmärkt i en smoothie.

Så gör du en smoothie

Till en smoothie behöver du 3-6 dl mjölk, sojamjölk eller yogurt beroende på hur stor portion du vill laga. Det går dessutom bra att kombinera alla tre. Med yogurt blir din smoothie lite mer syrlig i grunden, vilket gör att yogurt passar bra när man mixar med grönsaker, som ju vanligen inte är lika syrliga som frukt. Om du har mer färska ingredienser än frysta kan du tillsätta några extra isbitar. Det gör din smoothie mer svalkande.

Mixa sedan alla ingredienser tills allt har blandats ordentligt och din smoothie har fått en trevlig konsistens.

EVA WÖRLUND

dagbok@hbl.fi

RECEPT

Enkel smoothie
med blåbär

250 g frysta blåbär
2 dl sojamjölk
2 dl yoghurt
Mixa först blåbären tills du har en jämn konsistens. Fyll sedan på med sojamjölk och yoghurt och mixa igen. Receptet kan varieras med lite honung och kanel. Du kan även blanda ut blåbären med lite svarta vinbär. Eller mixa blåbär med grapefrukt och morötter.
Smoothie med jordgubbar, ­
fikon, vindruvor och apelsin

Ta två fikon och avlägsna stjälkarna. Lägg dem i mixern tillsammans med två nävar röda vindruvor utan kärnor tillsammans med tio jordgubbar. Lägg i en halv apelsin utan kärnor. Alternativt kan du pressa en halv apelsin med kärnor.
Om du vill kan du tillsätta sojamjölk, lättmjölk eller yoghurt. Utan får du en ren juice smoothie som passar alldeles utmärkt som måltidsdryck till frukost, lunch eller middag. Alternativt får du en ?riktig? smoothie som passar bra tillsammans med ett mellanmål.
Smoothie med jordgubbar,
svarta vinbär, äpple och banan

Tillsätt en näve svarta vinbär tillsammans med en mosad banan, tio jordgubbar och ett äpple. Mixa med sojamjölk, mjölk eller yoghurt. Svarta vinbär kan varieras med blåbär, aroniabär eller andra valfria nyttiga bär.

Amerikansk milkshake

250 g frysta jordgubbar/hallon
1 paket tofuglass
2 dl sojamjölk
2 dl sojagrädde
1 tsk vaniljsocker
Lägg de frysta bären i en matberedare och mixa till en jämn konsistens. Tillsätt sojamjölk, sojagrädde och glass och kör tills drycken är slät. Smaka av med vaniljsocker. Servera på en gång.
Blåbärssmoothie
4 glas
250 g frysta blåbär
2,5 dl mild yoghurt naturell eller med vaniljsmak
1,5 dl mjölk
2 tsk flytande honung
ca 1 tsk kanel
Lägg de frysta blåbären i en matberedare och mixa till en jämn konsistens. Tillsätt yoghurt, mjölk, honung och kanel och kör drycken slät. Servera på en gång!
Äppelsmoothie
4 glas
3 äpplen, frysta, i bitar
3 dl kall äppeljuice
3 dl mild yoghurt honung eller filmjölk med äpple/vanilj­
ca 1 tsk kanel
Lägg de frysta äppelbitarna i en matberedare och mixa till en jämn konsistens. Tillsätt äppeljuice, yoghurt och kanel och kör drycken slät. Servera på en gång!


Mangolassi

4 glas
1 mogen mango
2 dl mild lättyoghurt med ­vaniljsmak
2 dl vatten
eventuellt 1 tsk socker
kardemumma (kan uteslutas)
isbitar
Mango har en stor platt kärna som man lättast tar bort genom att skära frukter i halvor på båda sidor om kärnan. Sedan skedar man ut fruktköttet från frukthalvorna och skrapar av det fruktkött som sitter kvar på kärnan. Kör mango, yoghurt och vatten i mixer eller matberedare. Smaka av med lite socker om så önskas. Häll upp i glas med mycket isbitar. Pudra lite kardemumma över.
Variation: Blanda samma mängd yoghurt och vatten som ovan med en tesked salt så får du en perfekt dryck till het mat!
Italiensk smoothie
1 mogen avocado
4 mogna tomater
en handfull basilikablad
1/4 kopp kallpressad olivolja
Mixa det mjuka avocadofruktköttet med tomaterna, basilikabladen och olivoljan. Om blandningen är för tjock blanda ut den med lite tomatjuice.
Fruktkompott
på smörgås

1 mogen avocado
1 mogen banan
1 klyfta vitlök
Skala bananen och skär den i bitar. Mixa bananbitarna och avocadons fruktkött med pressad vitlök. Servera blandningen på ett romansalladsblad, dekorera med basilika och ät den som en smörgås.

En grön drink

en färsk gurka
fyra selleristjälkar
en halvstor morot
100 g valfria groddar t.ex. ­alfalfagroddar
Kör grönsakerna i juicepressen. Krydda drinken med lite svartpeppar och ingefära.
Grönsaksjuice med grönsaker och frukt
Blanda två till tre morötter, ett äpple, en avokado och fyll på med persilja och grönkål. Går utmärkt att variera med ett par rödbetor och mindre morötter.
Grönsaksjuice med tomater
Tomater är en klassisk "grönsaksjuice". Kör en burk hela tomater, en liten bit gul lök, lite purjolök, selleristjälkar, saften från en apelsin eller citron tillsammans med två morötter. Krydda med lite peppar.

Grönsaksjuice med fänkål, ­basilika och citrusfrukt

Mixa ett fänkålsstånd, två apelsiner eller valfri annan ­citrusfrukt och ett knippe basilika. Skala citrusfrukten noga. Receptet går utmärkt att variera med andra örtkryddor.