Morgondagens huvudstad

Design är en arbetsprocess för att utveckla lösningar på ett medvetet och innovativt sätt där både funktionella och estetiska krav ingår med utgångspunkt från brukarens behov.

Den här definitionen av begreppet design är också långt gångbar när det gäller Hbl:s planer på att bevaka World Design Capital 2012 i Helsingfors (med utlöpare i Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis ). Vi utvecklar nu innovativa, funktionella och estetiska lösningar med utgångspunkt från läsarnas behov.

Mångas blickar är riktade mot Helsingfors 2012. Designåret bjuder på en lång rad evenemang, utställningar, debatter, möten och publikationer där vår 200-åriga huvudstad fungerar som centrum. För ett huvudstadsblad är det då naturligt att synligt vara med.

Vi ser att vår viktigaste uppgift är att granska och fördjupa frågor som är viktiga för alla som bor här. Vi vill i ännu högre grad än hittills bjuda på genomarbetade och tankeväckande reportage om de stora frågorna i huvudstadsregionen.
Vi kommer också under året att engagera er läsare. Hur vill ni att framtidens huvudstad ser ut? Vilka funktionella och estetiska krav ställer ni? Vi vill under året med er hjälp hitta både goda och avskräckande exempel på stadsplanering i vid bemärkelse.
Ser man etymologiskt på ordet design så har det sitt ursprung i latinets designo, som betyder peka ut, bestämma och framställa. Ordet design fick sedan i engelskan innebörden plan, skiss och ritning. Här på Hbl är vi nu beredda med skisser och planer på hur vi kommer att tolka och förverkliga designåret 2012. Vi vill vara med och peka ut riktningen för morgondagens huvudstad.

JENS BERG
Chefredaktör