Grafikern. Mikael Nybacka.

Östra Böle piffas upp

Ful, säger många. DDR-arkitektur, säger någon. Världens bästa stadsdel, säger de som sprungit där som barn.

Östra Böle Rullar, är rubriken för ett av projekten under designhuvudstadsåret. Lokala konstnärer och designer har engagerats för att göra stadsdelen vackrare och trevligare, som det uttrycks i programmet.

Stadsplanering är ett ämne som regelbundet landar på en nyhetsgrafikers bord. Mellersta Böle, Fiskehamnen och Busholmen är nya stadsdelar som tills vidare endast finns på ritbordet. Vi har presenterat dem i tidningen i flera repriser. Och vi återkommer till dem.

Staden är designad. Ingenting uppstår av en slump. Någon har tänkt och planerat – i bästa fall. Men ofta får planerarna skäll. Det nya är nästan alltid "fult". Kiasma vanhelgade ryttarstatyn och liknade en hangar. Musikhuset kallades för bunker.
För många är det vackra småsött och pittoreskt. Men det finns också de som hellre åker till Berlin än till Paris, som uppskattar den brutala betongen i Östra Böle, som tycker att förorter som Rönnbacka ska skyddas.

Men ingenting är så välfungerande och vackert att det inte kan förbättras. I Östra Böle ska invånarna tillsammans med konstnärerna kläcka idéer om hur miljön kunde förbättras "på ett sätt som hyllar den ursprungliga arkitekturen". Jag litar på att invånarna, konstnärer och designer inte gör Östra Böle småsött och pittoreskt. Stadsdelen är tillsammans med Havshagnäs och Korvhuset en del av stadens identitet. Och alla tåg går till Östra Böle.