Gott plock till nyårsafton
Ännu hinner du lyxa till kvällens nyårsservering med smakliga salta bitar och en sprakande efterrätt. Recepten är baserade på ingredienser som ofta redan finns hemma i kylskåp och skafferi, en snabb vända till butiken räcker.
Fiskröra (cirka 12 portioner)
200 g rökt fisk, till exempel sik
2 dl gräddfil
½ rödlök
½ knippe dill
1 msk saft av citron
svartpeppar
Dela fiskköttet i bitar och ta bort ben. Skala och finhacka lök och dill. Blanda alla ingredienser med citron och svartpeppar. Servera exempelvis på tunt skivat bröd, surskorpa eller knäckebröd.
Ugnsomelett med spenat (10–15 portioner)
6 ägg
4 dl mjölk
200 g förvälld spenat (variera med mangold eller grönkål, beroende på vad du har i frysen)
100 g riven ost
1 tsk salt
1 krm peppar
½ dl vetemjöl
Blanda ingredienserna till omeletten. Tina och krama ur den förvällda spenaten (mangold och grönkål passar också bra). Blanda ner i smeten. Grädda i cirka 30 minuter i 200 grader.
Tips! Servera till exempel med gräddfil, dill och rom.
Potatiskex (cirka 30 stycken)
50 g smör
75 g kokt potatis
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl sesamfrön
ägg till pensling
chiliflakes
flingsalt
sesamfrön
Mosa den varma potatisen med smöret i en skål. Banda torra ingredienser i en annan skål. Arbeta in de torra ingredienserna i potatis-smörblandningen till en smidig deg. Låt degen dra i kylskåpet 30 minuter. Dela degen i två bitar och kavla ut en avlång platta, cirka 3 mm tunn. Pensla plattorna med ägg och strö på valfri garnering. Skär cirka 2 cm breda stänger av plattorna. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills kexen fått fin färg. Servera kalla till dipp eller till soppa.
Ostdipp
75 g mjukt smör
½ burk kvarg
100 g riven gräddost
75 g blåmögelost
1 vitlöksklyfta
½ dl finklippt persilja
2–3 msk mjölk
1 krm svartpeppar
Smula blåmögelosten. Blanda alla ingredienser förutom mjölken till en dipp. Tillsätt sedan mjölken tills dippen är av önskad konsistens.
Smördegsflarn med äpple och getost (16 stycken)
4 plattor smördeg
2 äpplen
½ dl jordnötssmör
100 g getost
ägg till pensling
Dela de tinade smördegsplattorna i fyra delar. Skär äpplet i skivor. Bred jordnötssmör på smördegsplattorna och pensla kanterna med ägg. Fördela äppelskivorna på plattorna och lägg en skiva getost överst. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills flarnen fått fin färg.
Marängsviss (4 portioner, 30 små maränger)
2 dl vispgrädde
3 dl kvarg
1 tsk vaniljsocker
2 msk pudersocker
3 dl bär (exempelvis blåbär och hallon)
sockerkulor eller strössel till dekoration
3 äggvitor
2 ½ dl strösocker
100 g mörk choklad
25 g smör
1 dl grädde
Vispa grädden i en skål, tillsätt kvarg, pudersocker och vaniljsocker. Gör sedan maräng: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum i ett rent kärl. Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 minuter, tills du får en blank och fin massa. Lägg massan i en spritspåse och spritsa små maränger på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Värm upp smör och grädde i en kastrull. Tillsätt den mörka chokladen och rör tills chokladen smultit. Lägg upp marängsvissen enligt egen fantasi genom att varva maränger, gräddblandning, bär och chokladsås i fina glas. Servera direkt.