Kålen gör comeback
Grönkål, savojkål, vitkål, svartkål, rödkål, blomkål, salladskål, spetskål, kruskål, brysselkål, kinakål? En sak har alla dessa kålsorter gemensamt - det är riktigt bra mat.
Som genom ett trollslag tycks världen ha fått upp ögonen för kål, som förutom att vara mycket nyttig dessutom är billig. Kålens lite söta och mustiga smak framhävs bättre om den får fräsas i smör. Sötman gör man klokt i att ta tillvara på och gärna komplettera med något syrligt och salt. Citron, bacon, korv och vitt vin är några av kålens bästa smakförhöjare.
Vitkål är för övrigt en gammal kulturväxt som odlades i stor skala redan på Gustav Vasas tid. Det sägs att det var en av hans favoritgrönsaker.
Bra för minnet
Som extra plus påstås kålen ha läkande egenskaper som man förlitat sig på ända sedan antiken. I dag pågår forskning om kålens cancerförebyggande egenskaper och somliga påstår att kål är bra för minnet, nyttigt för diabetiker och motverkar åderförkalkning.
Fräst blomkål med chili och feta
4 portioner, 25 minuter. När man fräser blomkålen i panna får den en lite karamelliserad smak. Här har jag använt olika färger för effektens skull.
1 blomkålshuvud (valfri färg)
1 stånd romanesco eller broccoli
olivolja
2 tsk sesamolja
1 chili, tunt skivad
flingsalt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk rökt paprikapulver
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
150 g fetaost
Dela kålsorterna i buketter. Skiva stjälkarna. Ångkoka lätt i 2-3 minuter om du så önskar, hoppa över för knaprigare resultat.
Hetta upp olivolja och sesamolja i en wok eller stekpanna. Tillsätt kål och chili. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt vitlök mot slutet och fräs tills du får fin yta på kålen. Har du ångkokat den före tar det bara någon minut. Annars får du testa så att konsistensen blir lagom för din smak.
Bryt över fetaosten och servera. Gott som tillbehör till en biff eller bit fisk.
"Kale" som på Jones
4 portioner, 15 minuter. På mitt favoritställe i New York serveras det här suveräna tillbehöret. Jag tiggde och bad kocken Mark om receptet.
1 stånd grönkål (eller 1/2 huvud savojkål)
olivolja
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl torrt vitt vin
tabasco
1/2 citron
2-3 msk smör
salt
Ansa kålbladen och skär bort den grövsta nerven i mitten. Hetta upp lite olivolja i en vid stekpanna. Lägg i kålen, sänk värmen och låt bladen mjukna. Tillsätt vitlök och fräs tills det börjar dofta. Häll på vin, tabasco och pressad citronsaft. Låt puttra några minuter tills den mesta vätskan kokat bort. Rör ned smör och smaka av med salt och peppar.
Servera till exempel till stekt fisk.
Sauterad kål med chorizo, gnocchi och svamp
4 portioner, 30 minuter
valfri kål, cirka 1/4 huvud
100 g valfri svamp
smör
olivolja
2 tsk fänkålsfrön
1 msk hackad rosmarin
1 chorizo, gärna stark
1 gul lök, tunt skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
500 g färsk gnocchi
1 burk krossade tomater
1 dl torrt vitt vin
rostade hasselnötter
Ta bort grova nerver från kålen och strimla bladen grovt. Ansa svampen och skär i mindre bitar. Hetta upp smör och olja i en panna. Tillsätt fänkålsfrön, rosmarin och skivad chorizo, stek tills korven fått fin yta. Häll ned svamp, lök och vitlök i pannan och fräs tills löken blir genomskinlig.
Koka gnocchin under tiden i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningarna.
Häll ned kålen i stekpannan och fräs 2-3 minuter. Tillsätt tomater och vin och låt det puttra ihop 5-10 minuter. Häll ner gnocchin och låt det bli varmt. Strö över rostade hasselnötter.
Nyttiga kålchips
1 sats, 30 minuter. Ibland längtar man något så vansinnigt efter salt snacks. De här är i högsta grad tillåtna.
1 stånd grönkål eller 1/2 huvud savojkål
1 msk olivolja
flingsalt
Dela bladen i mindre bitar och ta bort de tjockaste nerverna. Blanda blad och olivolja i en bunke. Fördela bladen på bakplåtsklädd plåt och strö över lite flingsalt. Kör in i ugnen på 150 grader (gärna varmluft) tills de börjar skifta i färg, cirka 15-20 minuter. Ta ut och låt torka. Servera som chips.