Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Ville Peltonen hungrar efter framgång

Efter att Ville Peltonen förra säsongen råkade ut för två allvarliga hjärnskakningar trodde många att landslags- och klubbikonen hade gjort sitt i ishockeyrinkarna. Nu, drygt fem månader efter den senaste smällen, är 40-åringen igen i form.

– Jag är ännu inte i matchform men annars i bra fysiskt skick. Hälsan är förstås av högsta prioritet och när läkare och experter i juli konstaterade att jag återhämtat mig totalt så började jag träna. Ju mer man äter desto hungrigare blir man och jag har velat träna mer och mer, säger Ville Peltonen som fortsätter åtminstone en säsong till i HIFK.


– Jag har fått återhämta mig i lugn och ro och haft tid att träna och fundera på fortsättningen. Jag har brinnande lust att spela och fortsätta i IFK. Kul att intresset var ömsesidigt. Vår trupp ser bra ut och det är fin stämning i laget.

Dörren till HIFK har svängt titt som tätt och idrottschefen Tom Nybondas har förnyat laget med hård hand.

– Det har varit en tidskrävande process och vi har läst våra läxor noggrant. Nu har vi tillräckligt med skickliga spelare för varje roll, tre målvakter, tio backar och ett tjugotal anfallare. Vi har hela tiden vetat var vi står och byggt laget kloss för kloss.

– De sista pusselbitarna föll på plats när (Matti) Kuparinen, Ville (Peltonen) och Tony (Salmelainen) anslöt sig till laget. Vi får skatta oss lyckliga att ha fått tre skickliga inhemska spelare så här på slutrakan. Jag är glad att Ville fortsätter sin karriär för det är viktigt att det finns erfarna spelare som kan ge stafettpinnen vidare till yngre förmågor.

Nybondas konstaterar att laget består av en bra mix av unga hungriga spelare och rutinerade rävar, och, de facto, rätt många utländska spelare. Tidigare fanns en kvot som begränsade antalet spelare som kommer utanför EU men den finns inte längre.

– Tiden får utvisa hur bra laget lyckas men vi är nöjda med vad vi fått till stånd.

Peltonen nöjd med laget

Peltonen håller med om att laget ser starkt ut på pappret och lyfter på hatten åt Nybondas som sett till att truppen är namnstark.

– Det finns mycket kvalitet i laget, och många olika typer av bra spelare. Många unga, såväl finländare som utlänningar. Och några äldre erfarna spelare. Och så förstås viktiga spelare i 25–30-årsåldern som Juuso Puustinen och Matti Kuparinen som redan är meriterade spelare i ligan. De har valt IFK för att de vill framåt i sin karriär och med klubbens och Ramis (chefstränaren Raimo Summanen) hjälp kan de utvecklas.

25-årige yttern Juuso Puustinen berättar att han sett upp till Ville Peltonen ända sedan den historiska kvällen i Globen 1995.

– Det är helt otroligt att få spela tillsammans med Ville. Jag var en sjuårig grabb när Finland vann VM och har sett upp till honom sedan dess.

Peltonen avfärdar dock smickret och säger att han bara är en i mängden.

– När jag stiger in i omklädningsrummet sätter jag mig på min egen plats precis som alla andra spelare. Vi startar alla från samma linje och måste förtjäna vår plats i laget. Ju bättre man spelar desto mera istid får man. Vi har ett bra lag och ett brett material där alla spelare är färdiga att ta sig an de roller som behövs.