Juha Lallukka nådde flera fina placeringar under fjolårssäsongen. Foto: EPA.

Yle: Lallukka misstänks för dopning

Skidåkaren Juha Lallukka misstänks för dopning uppger Yle.

Enligt Yle har spår av tillväxthormon hittats i Juha Lallukkas A-test. I fall B-testet visar samma resultat blior Lallukka avstängd.

Yle var på plats då Lallukka besökte Yhtyneet Laboratoriot i Helsingfors och enligt Yle var Lallukka där för att se då B-testet analyseras.

Skidförbundets ordförande Matti Sundberg bekräftar att en av landslagets skidåkare har testat positivt för tillväxthomon. Vilken åkare det är frågan om har ännu inte offentliggjorts, men enligt Yles uppgifter gäller misstankarna fristilsspecialisten Lallukka.

Lallukka, 32, slutade på åttonde plats på 50 kilometer i VM i Oslo i våras och han skidade den tredje etappen i stafettlaget som placerade sig fyra.

Chefstränaren ovetande om misstankarna

Längdåkningens chefstränare Magnar Dalen hörde om dopningsmisstankarna mot Juha Lallukka först i förmiddags.

– Jag känner inte till något om saken, sade Dalen till FNB.

Lallukka har inte deltagit i landslagsverksamheten sedan förra säsongen. Dalen har inte heller sett honom sedan dess.

Förra veckan mejlade Lallukka och berättade att han inte kan delta i landslagets kvaltävling i Muonio eftersom han är sjuk.

Lallukka hade mobiltelefonen avstängd på måndagsförmiddagen och gick inte att nå.

FIS tror att skyldiga åker fast

Längdåkningschefen Jürg Capol inom internationella skidförbundet FIS är övertygad om att organisationen snabbt märker om skidåkare i något land systematiskt använder förbjudna medel.

– Idrottarnas blodstatus följs så noga och ofta att vi skulle upptäcka avvikelserna, säger Capol till FNB.

Capol är inte orolig för att dopningsmisstankarna kring Juha Lalluka sväller till ett avslöjande som omfattar flera finländska skidåkare. Så gick det ju i VM i Lahtis 2001.

– Det vore naivt av mig att tro att alla skidåkare är rena. Å andra sidan bevisar det att någon åker fast att systemet med tester fungerar, säger han.

Saarinen: bra att fuskarna åker fast

Bakgrund
Jukka Lallukka
  • Under VM i Oslo i vintras tog han  Finlands stafettlag till täten under den tredje sträckan på herrarnas 4x10 kilometer. Han kämpade likaså utmärkt på femmilen och slutade på åttonde plats.
  •  Ålder: 32.
  • Representerar Kouvolan Hiihtoseura.

Toppåkaren Aino-Kaisa Saarinen är sorgsen över nyheten att Juha Lallukka skulle ha testat positivt för dopning.

– Om nyheten stämmer är det bedrövligt, sade Saarinen per telefon till FNB.

Saarinen fanns med på representationsnivå redan under VM i Lahtis 2001 då sex finländare åkte fast. Hon har själv kontinuerligt främjat ren idrott, publicerat sina egna testresultat på sin webbplats och figurerat i Antidopningskommitténs kampanj.

– Å andra sidan visar det här att systemet fungerar. Det är bra att fuskarna åker fast, sade Saarinen.

Saarinen träffade senast dopningsmisstänkta Lallukka i samband med FM i Kuopio i mars. Trots att Lallukka hör till landslaget har han inte deltagit i träningslägren.