Förbundsbasen bedrövad efter dopningsmisstankar

Längdskidåkningsförbundet Maastohiihtos ordförande Reijo Alakoskis drar en djup suck när han ska svara på frågor om dopningsmisstankarna mot Juha Lallukka.

På grund av idrottarens rättskydd tar Alakoski än så länge inte entydigt ställning till saken.

–Det är väldigt svårt att kommentera på ett ingående sätt innan B-provet är klart. Efter det är det mycket lättare att säga något, sade Alakoski.

Resultaten från B-provet ska enligt Alakoski komma inom de närmaste dagarna.

Han hörde själv om misstankarna för några dagar sedan och antar att det handlar om tester under träningssäsongen. Att det verkligen är frågan om Lallukka bekräftar han indirekt.

– Jag har fått samma uppgifter.

"Tyngsta dagen i mitt liv"

– Det här är en av de tyngsta dagarna i mitt liv. Jag skulle aldrig i livet ha kunnat tänka mig att längdåkningen skulle kunna drabbas på nytt, förutsatt det verligen handlar om ett dopningsfall. Det har också förekommit fall i världen där det varit skillnader mellan A- och B-provet.

Om B-provet bekräftar misstankarna är Alakoski redo att be finländarna om ursäkt å förbundets vägnar.

Längdåkningen har tunga år bakom sig.

– Vi har gjort så mycket antidopningsarbete att jag vågar säga att inget annat grenförbund har gjort något motsvarande under de senaste tio åren. Det gör mig bedrövad om det avslöjas ett nytt fall efter allt det här arbetet, säger Alakoski.