Bild: Hbl-grafik

Den här hockeyreferenten vill Svenskfinland ha

Ända sedan i går har Hbl.fi-läsarna kunnat rösta fram den person de vill att sköter de svenska referaten på MTV3 under ishockey-VM 2012. Så här svarade ni.

Den klara majoriteten, 51 procent, vill att Yle-journalisten Kaj Kunnas ska sköta de svenska referaten. Nästpopulärast är Hbl:s egen sportchef Christoffer Herberts som får 12 procent av rösterna. Hela Svenskfinlands sportvetare Bubi Wallenius kniper med nöd och näppe tredjeplatsen före Svenska Yles Chriso Vuojärvi.

Allt som allt gick det att rösta på sju kandidater, av vilka de övriga var: Toni Söderholm (expertkommentator och hockeyspelare), Jens Berg (Hbl:s chefredaktör) och Niclas Lönnqvist (sportjournalist på Hbl). Sammanlagt 237 personer röstade i Hbl:s webbfråga.

Även om Kaj Kunnas vann den här omröstningen verkar det som om sportjournalister från Yle inte kan lösgöras för uppgiften. Yles personalchef Liisa Ojala-Walker säger i gårdagens Hbl att utgångspunkten är att en fastanställd på Yle inte kan få några veckor ledigt för att referera hockey för konkurrenten MTV3.

– Men det är en i allra högsta grad teoretisk fråga som vi måste ta ställning till om frågan kommer upp.

Kaj Kunnas själv tvivlar också på att Yle går med på att låna ut honom.

– Men om jag fick frågan och Ylechefernas tillåtelse är det klart jag skulle ha väldigt svårt att motstå frestelsen. Hockey och att referera är det bästa jag vet.