Hamrén trodde mera om Finland

Svenskarna har varit om möjligt ännu kaxigare än vanligt inför dusten på Råsunda i kväll. Förbundskapten Erik Hamrén vill tona ner det hela lite.

– Våra spelare har med sina uttalanden garanterat sett till att finnarna kommer att vara taggade till tusen. Men så ska det vara, jag ser fram emot en härlig fotbollskväll i fint väder inför drygt 35 000 pers på läktarna, säger den vältalige, artige och rätt avslappnade Hamrén på Park Hotel på Karlavägen som svenskarna denna gång valt som knutpunkt för sitt samarbete med omvärlden.

Zlatan syns naturligtvis inte till men annars är det fritt fram att snacka med lirare som Majstorovic, Källström, Wernbloom, Svensson, Lustig och gänget.

– Finland ska vara mycket glada och stolta över att ni har en back som Niklas Moisander, säger Pontus Wernbloom som känner Moisander rätt bra eftersom de är klubbkompisar i holländska AZ Alkmaar.

Källström får mest frågor om sin framtid i franska storklubben Lyon och göteborgaren har inget emot att snacka om det.

Zlatan då? Jo han gick för fullt på träning och är enligt Hamrén fullt tillgänglig för spel.

– Jag tyckte jag var rätt tydlig på den punkten. Zlatan kan definitivt spela, om han håller för 90 minuter får vi se. Vi släpper laguppställningen 13.30 på matchdagen som vi alltid gör så tills dess får ni hålla er.

Sverige lär matcha ett rätt offensivt lag med Svensson och Källström på det centrala mittfältet, Sebastian Larsson till höger och Ola Toivonen och Zlatan Ibrahimovic på topp. Vem som sen tar plats till vänster är väl det enda frågetecknet. Tobias Hysén tvingades utgå med hjärtsvikt mot Moldavien, är nu i skick men var så pass blek i Chisinau att Blåvittstjärnan knappast får chansen. Står mellan Emir Bajrami och Johan Elmander. Den sistnämnda trivs egentligen bättre som anfallare men sådant betyder inte så mycket i Hamrén böcker.

– Under alla mina år som tränare har jag alltid satt laget före individen. Det tänker jag fortsätta göra som förbundskapten. Om jag tycker att laget blir bättre med Johan ute till vänster tvekar jag inte en sekund.

Trodde på mera

Sverige är i allra högsta grad med i kampen om en plats i EM. Holland lär åka i väg med gruppsegern men blågult kan mycket väl bli bästa tvåa och säkra avancemang utan play off. Det kräver i så fall en seger i kväll.

– Det är ju alltid intressant att spekulera i sådant där men kanske att vi ska glömma det för ögonblicket. Fokus måste ligga på den här matchen, inte på EM nästa sommar, säger den väldige Daniel Majstorovic som om han får tråkigt som fotbollspensionär när som helst kan få jobb som dörrvakt, livvakt eller fribrottare.

Bestämmer han sig för att starta en inkassofirma uppmanar jag alla att köpa aktier. Den här mannen ser så elak ut att det går rysningar i kroppen trots att kvicksilvret visade på nästan 30 grader i huvudstaden i går.

– Jag minns honom som en väldigt stor och vänlig man, säger Perparim Hetemaj och slår hål på alla mina fördomar.

De två var klubbkamrater i AEK Aten i tiderna.

Att blågult är favorit i kväll råder det ingen som helst tvekan om. Svenskarna är bättre på så gott som alla positioner. Hamrén vill ändå höja ett varningens finger.

– Finland har gjort väldigt bra matcher mot bättre motståndare under årens lopp. De har några vassa spelare som Forssell som ju inte är så tokig på att göra mål.

Jag är förvånad över att Finland har så få poäng. Jag trodde definitivt det skulle bli en kamp om andra platsen i gruppen mellan oss, Ungern och Finland.

– Vi har tittat lite på Finlands spelstil och mina spelare vet vilka brister som motståndarna har. Men först och främst koncentrerar vi oss på vårt spel. Det är det enda du med säkerhet kan påverka.