Klicka på grafiken för att se den i sin helhet.

Regattan som ska få Helsingfors att gunga

Ett mästerskap som lyfter fram segling som toppidrott och samtidigt blir ett evenemang för hela familjen. Det är arrangörernas mål när EM för OS-klasserna arrangeras i Helsingfors med start i slutet av juni.

– Det ska inte handla enbart om elitkappsegling utan också vara en tillställning för hela familjen och ge stadsborna en möjlighet att bekanta sig med grenen, säger Kurt Lönnqvist, ordförande för arrangörskommittén.

EM i åtta OS-klasser seglas i Helsingfors under loppet av drygt två veckor. Det betyder att regattan kommer att vara synlig i stadsbilden i högsta grad då nästan 1 000 seglare från omkring 50 länder gör upp om medaljerna. Mästerskapet är dessutom öppet också för seglare från andra världsdelar än Europa.

Banområden, de ställen där de olika klasserna under mästerskapsdagarna seglar, är utspridda längs kusten. Längst från land tävlar Finnjollarna, som håller till utanför Ytterskär, medan matchracing och 49er seglas närmast stranden intill Ärtholmen.

Det är också Ärtholmen som är centrum för hela mästerskapen. Här håller seglarna till, båtarna förvaras här då de inte är ute på havet och det är härifrån publiken kommer att kunna följa med mästerskapen.

– Stranden på Ärtholmen är reserverad för publiken. En lång raka är reserverad för åskådarna och det kommer att finnas möjlighet att äta och dricka längs stranden, säger Lönnqvist.

Etapp på OS-vägen

För seglarna är EM i Helsingfors en viktig etapp på vägen mot OS i London sensommaren 2012. I slutet av det här året väntar VM i Australien, och då är tävlingen om OS-platserna redan i full gång.

Ursprungligen ansökte Helsingforsklubbarna och organisationen Helsinki Sail Racing Management om att få arrangera VM men det mästerskapet gick till Perth. I stället blev det EM för att fira att NJK fyller 150 år liksom hela kappseglingen i Helsingfors.

Under de senaste åren har man gått över till ett system där regattorna för OS-klasserna avslutas med så kallade medaljrace, där de tio bästa gör upp om topplaceringarna i en sista start. Under EM i Helsingfors kommer höjdpunkten i varje klass att avgöras utanför Ärtholmen, vilket innebär att publiken kan följa med finalerna från stranden.

– Dessutom kommer vi att ha högtalare längs med hela stranden för att publiken lättare ska kunna följa med. Alla båtar bär också en sändare, som gör att man på skärmar på stranden eller direkt via sin telefon kan följa med hur tävlingarna utvecklas, säger Lönnqvist.

Också prisutdelningarna sker på Ärtholmen, liksom de flesta aktiviteter kring själva tävlingarna. Extra busslinjer kommer att sättas in. Förberedelserna vid Ärtholmstranden fortsätter bland annat bygge av pontoner vid stranden.

– Sjöräddningssällskapet kommer att hålla uppvisningar vid stranden och förbundet kommer att arrangera tillställningar där man får bekanta sig med segling, säger Lönnqvist.

EM i Helsingfors

• EM för OS-klasserna Match Race (damer), Star, Laser Standard (herrar) och Laser Radial (damer), 49er, 470 för damer och herrar samt Finnjolle arrangeras i Helsingfors den 29.6–15.7.
• Klasserna tävlar på olika banområden utanför Helsingfors med Ärtholmen som bas.
• Publiken kan följa med evenemanget från Ärtholmen. Alla finalstarter avgörs också på banområdet utanför Ärtholmen.
• På Ärtholmen arrangeras under tävlingsdagarna också annat program för hela familjen: bland annat segling med radiostyrda båtar, provseglingar på havet och sjöräddningsdemonstrationer.
• Strax under 1 000 seglare deltar. EM är öppet också för seglare utanför Europa. Vilka finländare som ställer upp avgörs de närmaste dagarna.
• Mera information finns här.