Ben Mellin och Johan von Koskull tränar juniorer på Brändö Seglare och är i sommar med om att arrangera EM för OS-klasserna. Foto: Leif Weckström

Det handlar om talkoaanda

År av förberedelser kulminerar i ett intensivt mästerskap för arrangörsklubbarna och de frivilliga som ställer upp när seglarna intar Helsingfors. Ben Mellin och Johan von Koskull är två av de många hundra som hjälper till både på hav och land.

När Ben Mellin och Johan von Koskull sätter sig i varsin motorbåt för att lägga kappseglingsbanan för Finnjolleseglarna utanför Ytterskär har de ett önskemål: att väder och vindar ska vara på arrangörernas sida.

– Om bara vädret är fint blir det inga problem med arrangemangen. Men om vädret är tufft ställer det helt andra utmaningar, säger Johan von Koskull.
När det blir tal om vilka dagar Mellin och von Koskull ska vara ute på havet under EM tar de synkroniserat fram sina mobiler och knappar fram de rätta datumen. Det visar sig att det inte är exakt samma dagar som gäller för bägge, och det är just så som arrangemanget är uppbyggt.

Tävlingarna för de olika klasserna överlappar varandra och arrangörsklubbarna ställer upp med frivilliga som jobbar antingen hela mästerskapet eller några dagar. Internationella proffs dyker också upp i Helsingfors men till största delen består juryer och tävlingskommittéer av finländska seglingsnamn under ledning av tävlingschef Lars Nyqvist.

Finnjollen ny bekantskap

Mellin och von Koskull har båga en gedigen bakgrund som seglare och är i dag aktiva inom juniorverksamheten på Brändö Seglare. I och med att Finnjollarna är på BS ansvar under EM är det på det banområde duon kommer att hålla till.

– Jag har visserligen suttit i en Finnjolle men aldrig tävlat med den, säger von Koskull, som tävlat på elitnivå i andra klasser.

I OS 1984 och 1988 tävlade han tillsammans med sin bror Peter i 470-klassen och det är sjätteplatsen i Los Angeles samt brödernas EM-guld som han kommer ihåg bäst.

– Det är de regattor som man klarar sig bra i som man minns bäst, säger von Koskull, som i likhet med Mellin också var involverad i Hjallis Harkimos Whitbreadprojekt.

Den här sommaren är det ändå juniorsegling på Brändö och EM-regattan som står på programmet. Mellins två döttrar seglar optimist på BS medan von Koskull har tre klubbkalendrar att hålla koll på då sonen Jacob tränar på HSS, dottern Sabina på NJK och han själv håller till på BS.

– Det är via barnen som vi kommit med i klubbverksamheten igen. Det är roligt att de är så intresserade av att segla och tävla utan att de skuffats på hemifrån, säger von Koskull.

Uppsving för grenen

På frågan om varför de själva och hundratals seglingsintresserade väljer att använda en vecka av sin semester på att hjälpa till under EM är svaret klart.

– Det är en upplevelse att få vara med. Dessutom får man väl en t-skjorta, säger Mellin.

– Det gäller säkert alla grenar men det finns färre och färre organisatörer och det är få som vill ställa upp och använda en vecka av den ofta korta semestern, tillägger von Koskull.

I och med att båda seglat redan som barn är de glada åt de uppsving de tycker sig märka bland antalet juniorer som vill testa på segling eftersom det leder till att också tävlingsseglarna och i bästa fall de finländare som representerar Finland på mästerskapsnivå blir flera.

Johan von Koskull sammanfattar orsaken till att ett evenemang av EM:s storlek kan bli verklighet.

– Det handlar om talkoanda.