Dalta inte med antidemokrater

Problemet med demokrati är att även antidemokrater åtnjuter demokratiska rättigheter i sitt arbete för att avskaffa demokratin. Det är paradoxen som slår en när man läser dagens artikel av Mikael Brunila om nynazistföreningen Blood & Honour, som hittat en fristad för sin klubb i Tattarmossen.

Blood & Honour som grundades 1987 i England är förbjuden i Tyskland sedan år 2000. Spanien och Ryssland förbjöd grupperingen 2011 respektive 2012. I Finland har Skyddspolisen däremot tonat ned betydelsen av nynazismen överlag. Inte ens knivdådet i Jyväskylä i januari fick Skypo att rynka pannan.

I Tyskland gick polisens överbefälhavare i torsdags ut i medier och bad om ursäkt för att man i flera år underskattade den högerextrema gruppen NSU, som senare visade sig ha legat bakom två bombdåd, fjorton bankrån och nio mord.

Så länge Blood & Honours verksamhet i Tattarmossen går ut på att äta korv, dricka öl och lyssna på musik är gruppen skyddad av föreningsfriheten. Så ska det vara.

Det vore ändå förutseende av finska polisen – speciellt i detta samhällsklimat som så uppenbart väl tolererar utspel som riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens (Sannf) rasistiska svada i måndags – att göra det väldigt klart för nynazistiska grupperingar att de ligger under lupp, och att alla övertramp beivras beslutsamt och omedelbart.