Ledarkrönika: En känsla för smör

Under hösten har det inte funnits något smör i Småland – och knappt något i resten av Sverige heller.

Förklaringen till de tomma hyllorna är att det produceras mindre mjölk, men framför allt att efterfrågan på feta mejeriprodukter ökat. Varken leverantörerna eller korna hänger med de nya kostvanorna. Importen från Finland är inte lösningen eftersom smöret är eftertraktat också hos oss.
Nu ska det nämligen vara smör och äkta grädde. Anledningen är dels den diettrend som går ut på att undvika kolhydrater och i stället bli mätt genom att äta fett, dels att allt fler tror att vi mår bättre av att äta så obehandlade produkter som möjligt.
I många årtionden var animaliska fetter bannlysta i kampen mot hjärt- kärlsjukdomar. All bantning gick ut på att undvika fett och kalorier; den som vågade hälla grädde i kaffet riskerade att bli utpekad som en dålig människa. Nu är det snarast den som väljer lättmargarinet som ifrågasätts. Resultatet är att daghemspersonalen står som åsnan mellan hötapparna när en del föräldrar kräver fettfri, andra ekologisk och den tredje gruppen röd mjölk till sina barn.
Vetenskapen står fortfarande rätt enig bakom fakta om att djurfetter i stora mängder inte är bra för hälsan. Så har också Danmark motiverat sin nya fettskatt. Men forskarna har allt mindre att säga till om i debatten. Dagens sanningssägare och expert kan lika väl vara den självutnämnda rådgivaren som forskaren eller myndigheterna.
Det finns ett sunt drag i det sätt på vilket vedertagna sanningar ifrågasätts, särskilt när det gäller maten och vad den innehåller. Forskningen kring mat och hälsa är dessutom sällan helt frikopplad från livsmedelsindustrin, vilket gör att det kritiska ögat verkligen behövs. Men oberoende av hur det går i smörkriget har forskarna rätt då de i allt högre grad bekymrar sig över sin roll i samhället.
Smördebatten är bara en bland många andra som visar att forskarna allt oftare upplevs som oförmögna att ta till sig ny information och lämna sin agenda – trots att det är just det här som vetenskap ska handla om. Det leder till att den kunskap som ackumulerats när fakta nötts mot varandra under årtionden plötsligt blivit lika mycket värd som någon annans spontana känsla.
Populismen begränsar sig inte bara till politiken. De svartvita lösningarna är efterfrågade på alla samhällsområden. Och i den tävlingen har den som presenterar långsamma och komplicerade svar allt svårare att hävda sig.