Svar på kolumn om skärgården

Inte en skymt av upptinade bullar

 

En populistisk och generaliserande kolumn under rubriken "Lyxlir i skärgården" publicerades den 8 augusti. Att kollektivt utpeka en ort och dess företagare, dra alla över en kam såsom varande giriga trollkarlar är befängt i dessa dagar.

Jag kan förstå att någon avundas stortankande och solbrända skeppare, för att inte tala om deras blickar. Men att ge sig på dem som står och säljer kläder i hamnen från tidigt på morgonen till sent på kvällen tycker jag att är fel. Köp tre för priset av två, i stan, äkta barnarbete. Försäljare i långa rader, blabla-musik i bakgrunden, känn dig stolt och nöjd. Då har i alla fall ingen som du ser dragit nytta av dina pengar. Jag kan bra tänka mig att vi har sekondhand, lopptorg, vintage och vad det nu heter i skärgården. Välkommen, sätt upp stånd bara!

Att uttala sig tvärsäkert om bakverk, som man inte vet något om, är ett slag i ansikte på dem som stiger upp tidigt på morgonen för att baka sitt bröd och sina kakor med kärlek och omtanke.

Av uppgifterna i artikeln förstår jag att L´Escale denna gång inte var i skottgluggen vad det gäller att smörja kråset i Nagu, men kan väl vara det nästa gång när någon illasinnad skribent tillåts grassera i spalterna. L´Escale har under hela året en vardagslunch som kostar 12,50. För avtalskunder som äter lunch hela året kostar det 8 euro. På lördag och söndag under sommaren serveras ett rikligt skärgårdsbord som kostar 20 euro.          

På vårt skärgårdsbord serveras fisk från skärgården och naturenligt kött från Wattkast i Korpo. Detta har inte sett en skymt av Harry Potters upptinade bullar. Sillarna har heller inte fått smaka på trollstaven, som man så fyndigt och roligt kan uttrycka sig. Att förbli okunnig och oinformerad om det mångsidiga utbudet i skärgården i vårt informations- och kommunikationssamhälle är för mig en gåta, hoppas sanningen uppenbaras för skribenten förr eller senare. Att han måtte kunna ta del av det stora utbud av service i olika prisklasser som vi byggt upp i Nagu.

Av solidaritet med kolleger i Nagu vill jag fördöma detta lumpna påhopp, och hoppas att skribenten i framtiden hittar andra hatobjekt långt från skärgården.

Mikael Smeds,
krögare, Nagu