Nynazister har bas i Tattarmossen

Den nynazistiska organisationen Blood & Honour aktiverar sig på olika orter i Finland. Under två somrar har man arrangerat festivaler på okänd ort i Birkaland och nu har en grupp öppnat en klubb i Helsingfors. Hbl avslöjar var klubben ligger.

Sedan några månader tillbaka har den nynazistiska organisationen Blood & Honour (BH) haft en klubblokal i huvudstadsregionen. Klubblokalens exakta läge har varit en noga bevarad hemlighet. Men nu har Hbl säkra uppgifter på att lokalen befinner sig på Kopplingsvägen i Tattarmossen, i bakre delen av en hall med bilverkstäder.

BH är en nynazistisk organisation som grundades i Storbritannien i slutet av 1980-talet. Gruppens namn är en översättning av den nazistiska ungdomsorganisationen Hitlerjugends paroll, "Blut und Ehre" (blod och ära). Kring millennieskiftet hade BH mycket aktivitet i de nordiska länderna och även flera sektioner i Finland.

– Organisationen kombinerar högerextrem aktivism och musik. Syftet är ofta att skapa en plattform där musiken kan fungera som en mötesplats för högerextremister av olika slag. Med erfarenhet från Sverige vet vi att i spåren av Blood & Honours verksamhet finns det mycket våld, säger Daniel Poohl, vd för den svenska antirasistiska stiftelsen Expo.

Klubben i Helsingfors verkar ha öppnat i maj då även Facebook-sidan Blood & Honour Helsinki upprättades. Sidan är i dag stängd men under sommaren uppdaterades den flera gånger med reklam för evenemang på klubben. Strax innan sidan stängdes för drygt tre veckor sedan hade den fått knappt 500 gillningar.

Träff vid ST1

Enligt e-postmeddelanden som Hbl tagit del av har samlingsplatsen inför fester på klubblokalen varit bensinmacken ST1 i hörnet av Tattarmossvägen och Kopplingsvägen i Tattarmossen. Under sommaren har flera grillkvällar arrangerats på klubben och den 8 juni hade det nynazistiska bandet Marder en spelning i lokalen.

Helsingforspolisen råkade ha en trafikkontroll i Tattarmossen samma dag. Samtidigt upptäckte man nazistklubben.

– En grupp skinheads hade något slags grillfest där, bekräftar överkommissarie Jaakko Wallenius.

Kommissarie Jari Taponen ledde trafikrazzian och vet därför mera om fallet.

– Vi märkte att nazister eller skinheads hade en klubblokal på Kopplingsvägen, säger Taponen som inte vill ange var exakt klubben ligger.

På Skyddspolisen vill man inte berätta om man känner till klubbens existens.

– Blood & Honour är inte speciellt aktiva i Finland, men vi följer med nätverkets verksamhet, säger överinspektör Tuomas Portaankorva på Skypo.

Läs hela artikeln här genom att logga in med ditt KSF Media-konto.


Skribenten är journalist som länge har följt med den högerextrema rörelsen i Finland. Skribenten är också medförfattare till boken Äärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland).