AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK

"Finland har beredskap att skicka experter"

Frågetecknen är många då det gäller den påstådda attacken med kemiska vapen i Syrien. Hbl frågade några experter på diplomati och militärstrategi hur omvärlden ska förstå och reagera på situationen.

Juha Mäkelä 
Överstelöjtnant vid Försvarshögskolans strategiska institution
– Möjligheterna för det internationella samfundet att agera är begränsade, speciellt då det verkar som om båda parterna intensifierar krigsföringen. Ingendera parterna tillåter heller utomstående medling.
– Problemet är att västerländska underrättelsetjänster inte har någon koll, och det är svårt att bilda sig en ackurat lägesbild. Vi är alla offer för både regimens och oppositionens mediekrig. FN nu borde skicka en så kallad "fact finding-grupp" till Syrien för att ta reda på vad som verkligen har hänt.

Elisabeth Rehn
Minister och människorättsexpert
– Det är en otroligt frustrerande situation. Läget är fruktansvärd i Syrien och det har antagligen både skett krigsbrott och brott mot mänskligheten. Trots det här är världssamfundet paralyserat på grund av stormaktsintressen. Ryssland har givetvis en poäng i att det inte är logiskt att kemiska vapen skulle användas just nu när det är inspektörer i landet, men kemiska och biologiska vapen hör till de mest skadliga och saken borde undersökas direkt.
– Finskans "valuvirhe" beskriver ganska väl det vi ser nu. Syrien är inte medlem av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och därför kan domstolen bara undersöka situationen om FN:s säkerhetsråd ger mandat. Det här blockeras för tillfället av vissa permanenta medlemmars veto. Säkerhetsrådet måste på sikt reformeras.

Olli Teirilä
Kapten vid Försvarshögskolans strategiska institution
– På basis av bilderna är det väldigt svårt att dra några slutsatser, eftersom filmaren rör sig snabbt bland offren utan att stanna upp vid dem. Vi vet inte om det beror på att filmaren är oerfaren eller om det är gjort så med flit.
– Det är svårt att föreställa sig varför regimen skulle ha använt kemiska vapen i det här läget, det är något som inte stämmer. Oppositionen har däremot lyssnat i ett år på västländerna som talat om en möjlig intervention om det framkommer att kemiska vapen har använts, så det är möjligt att det hela är iscensatt.
– Om det använts en dödlig kemisk substans har det i praktiken knappast någon betydelse om den klassas som kemiskt vapen eller inte.

Leena Pylvänäinen
ministerråd och Finlands t.f. representant i OPWC
– Trots att inga uppgifter ännu är bekräftade har händelserna i Syrien på många sätt varit en väckarklocka för världen och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPWC). Många var redan beredda att tänka att kemisk krigföring redan var ett utrotat problem. Syrien visar nu hur viktig Konventionen om förbud mot kemiska vapen är.
– Situationen i landet är extra svår eftersom Syrien är ett av de sju länder som inte undertecknat Konventionen och därför kan OPWC inte utan stöd av FN:s generalsekreterare undersöka vad som egentligen sker i landet. OPCW är nu på plats i Syrien, dock för att undersöka tidigare fall, men generalsekreteraren har betonat att allt ska utredas.

Erkki Tuomioja
Finlands utrikesminister
– Frågan går nu vidare i FN:s regi, där alla länder har krävt att inspektörerna får tillgång till platsen. Det som är så gott som säkert är att det tidigare har använts någon form av kemiska vapen, men om det just i detta fall har använts vet vi inte ännu. Men det kan inspektörerna ta reda på om de kommer till platsen och får tillgång till offren.
– EU kräver en omedelbar utredning och Finland ställer sig helt bakom EU:s ståndpunkt. I Finland finns institutet för verifikation av konventionen för kemiska vapen, Verifin, som kan undersöka substanserna om man finner några. Och om det blir fråga om en intervention, så har Finland beredskap att skicka experter till Syrien.