Foto: EPA/Julien Warnard

Bildt: Regimen använde kemvapen

För varje timme som går ökar risken för att bevis för en eventuell gasattack i Syrien i onsdags förstörs.

En hel värld riktar nu ögonen mot Damaskus för att se om FN:s inspektörer får möjlighet att undersöka vad som hänt. Attacken kan ha krävt över tusen liv.

Medan chefen Åke Sellström och hans vapeninspektörer ännu väntade på klartecken uppmanade Syriens allierade Ryssland både Bashar al-Assads regim och oppositionen att släppa in och garantera inspektörernas säkerhet i krigsområdet al-Ghuta.

Samtidigt sade syriska oppositionella aktivister till Reuters att de på inspektörernas uppmaning samlat bland annat blodprover att smuggla till FN:s grupp och andra. På Facebook uppmanas läkare att ta prover på offren.

Även Kina hoppas att FN:s inspektörer ska ge svar vad som hänt och att man till inte ska peka finger.

Bildt pekar ut
Storbritanniens utrikesminister William Hagues uppfattning är dock klar:

– Jag vet att några i världen tror att det här är någon slags konspiration från den syriska oppositionens sida, men jag tror att den möjligheten är försvinnande liten, sade Hague som tycker att Syrien uppför sig som om det döljer något.

Kollegan Carl Bildt svävade inte precis heller på målet på sin blogg: "Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor... genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område".

President Barack Obama gick inte så långt men sade till CNN att USA måste titta på om den så kallade röda linje har överskridits som skulle utlösa ett amerikanskt ingripande.

– Men om USA skulle anfalla ett annat land utan FN-mandat och utan att övertygande bevis har presenterats så är frågan om internationell rätt stödjer detta.

Lite tilltro
Tidigare har bland annat USA samlat bevis för kemiska attacker i Syrien, men det har inte samma tyngd som en FN-inspektion.

En oppositionell, Abu Nidal, som tidigare smugglat ut prover som avfärdats som partiska tror att det material som nu samlas in lär ses på samma sätt.

– Vi har väldigt lite tilltro till att FN eller världen ska göra någonting för oss hur mycket vi än försöker gå deras önskemål till mötes, sade han till Reuters.

FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson hoppas att den misstänkta gasattacken är "en väckarklocka om hur oerhört viktigt det är att vi får ett eldupphör och en politisk process".