Foto: Jannica Luoto

Muslimer vill också ha sändningstid i Yle

Islam är en växande religion i Finland och vid Islamiska samfundet i Finland ser man gärna att Yle också ger muslimerna lite sändningstid. Ingen omöjlig tanke, svarar Svenska Yle.

Vad anser du? Ge oss din åsikt här.

Kritiken mot Yle som favoriserar statskyrkan i sina program (Hbl 19.8.) väcker frågan om inte muslimer och judar borde få mera sändningstid. Idén välkomnas hos de båda samfunden.

– Vi har ingen idé för Yle men vi skulle gärna komma ut genom radio och tv. Vem skall vi kontakta? frågar Mohamed Hussein Omer, ordförande för Islamiska Samfundet i Finland.

Yle brukar bara höra av sig då de vill ha intervjuer men han skulle gärna bjuda in någon från Rundradion för att diskutera islamiska program närmare. Man kunde till exempel sända direkt från en andaktsstund eller ceremoni.

En bra start kunde vara att lägga fram sina tankar för Svenska Yles mediechef Carin Göthelid som spontant förhåller sig öppen till tanken om programtid också för andra religionssamfund.

– Vi har åtminstone aldrig fått några påstötningar från de här hållen men är beredda att diskutera hurdana program de skulle vara intresserade av, om de vill.

Muslimerna är en växande grupp i Finland. Omkring 60 000 av dem är registrerade men Mohamed Hussein Omer beräknar att deras riktiga antal är åtminstone 100 000 och de ökar hela tiden. Finländare konverterar och nya muslimer flyttar hit.

Därför finns det, enligt Mohamed Hussein Omer, ett behov av att informera om religionen och kulturen.

– Finland är ett av de bästa länderna i världen och islam mår bra här. Det råder religionsfrihet och demokrati. Var och en väljer själv sin religion men vi måste leva tillsammans och kunna berätta att islam handlar om fred, konstaterar han.

Mohamed Hussein Omer förklarar att islam inte vill stå i konflikt med någon annan religion och islamska samfundet strävar efter att ha goda relationer till alla religioner. I moskén vid Lönnrotsgatan i Helsingfors tar man ofta emot kristna besökare och diskuterar hur man kan samarbeta. Bland annat har ärkebiskop Irja Askola besökt samfundet.

– Våra religioner har mycket gemensamt och vi sprider gärna kunskap om islam. Det skulle vara bra för oss och för alla som inte vet något om islam om vi kunde få ut information, säger Mohamed.

Om det blir möjligt tänker han sig program för barn, kvinnor, unga, äldre och studerande. Samfundet ordnar även egna program under veckoslut och håller konferenser som kunde lämpa sig för Yle. Alla former av program skulle vara välkomna.

Ombudsman Dan Kantor vid judiska församlingen säger att hans samfund inte saknar judiska andaktsstunder i Yle.

– Problemet är att vi har våra gudstjänster regelbundet på lördagar och helger och då kan vi inte sända något. Det är inte tillåtet att med kamera och mikrofon följa våra gudstjänster och jag vet inte ens om det vore tekniskt möjligt, säger Kantor. Däremot skulle det inte skada med mer program som berättar om den judiska kulturen, religionen och vad det innebär att vara jude.

– Kunskapen i Finland är nog ganska liten om detta, liksom den är om islam, säger Kantor.

Judiska församlingen har inte diskuterat saken med Yle. Yle har inte tagit kontakt och församlingen har inte heller gjort det.

Ett steg mot ett religiöst bredare utbud har Buu-klubben tagit genom programserien "Min högtid" som sänts under året. I den sjudelade serien har sju barn i tio minuters inslag med praktiska exempel berättat om högtider inom sina respektive trosamfund: evangelisk-lutherska kyrkan, katolicismen, judendomen, islam, buddismen och hinduismen. Enligt genreproducent Petra Holm återstår bara ett avsnitt, judendomen vid jul, men serien kommer att sändas i repris under nästa år.

Borde andra trosinriktningar än kristendom få sändningstid i Yle?