– Barnens lärare sade upp sig i våras för att hon mådde så dåligt av att vistas i skolbyggnaden. På nya jobbet har hon inga symtom. Våra barn har inte samma möjlighet, de måste vara här dagligen, berättar mammorna Anu Lempiäinen och Teija Haussalo. På nedre raden Inka och Oona Härkönen och Aino Lempiäi­n­en, på övre raden Anne Haussalo, Teija Haussalo, Anu Lempiäinen, Iida Lempiäinen och Pia Härkönen. Foto: Leif Weckström.

Över 30 skolor köar för en renovering

Listan över skolor som borde renoveras i Esbo är lång – 33 skolor. En del tampas med fukt och mögelskador, andra är bara slitna och många är väldigt trånga. På listan finns fyra svenskspråkiga skolor.

Affärsverket – Lokalcentralen vid Esbo stad har rangordnat byggnaderna enligt hur stort behovet av renovering är. På den preliminära listan saknas ännu ett 20-tal skolor. Rödskogs skola finns på andra plats, med höga poäng för dålig inomhusluft.

– Det kommer inte in frisk luft i skolan, ventilationen fungerar inte. Det gäller att öppna fönstren och de är stora, så på vintern blir här kallt, säger läraren Barbro Dettman vid Rödskogs skola.

Skolan fyller snart 100 år och är senast renoverad 1958, så den är numera riktigt sliten. Rödskogs skola var länge nedläggningshotad, men nu har trenden vänt och det byggs många nya hus i norra Esbo.

– Väggarna kommer emot. Om några år ryms vi alla inte in här, säger Dettman, som är glad över att skolan finns med på stadens renoveringslista.

– Vi har kartlagt behovet av renovering. Sedan är det upp till svenska utbildningssektorn att göra en behovsprövning innan vi kan gå vidare och planera en renovering, säger vd Carl Slätis på Lokalcentralen vid Esbo stad.

Längre ner på listan, på plats 15, finns Veräjäpellon koulu i Alberga i Esbo. Där är problemen allvarligare. Rektor Janne Oinonen fick i maj veta att den äldre byggnaden från 1967 är i så dåligt skick att den borde ersättas. Taket läckte och grunden var fuktskadad, det luktade avlopp. Alla klagade på lukten, många kände sig trötta och hade huvudvärk.

– Både lärare och elever i vår skola har haft olika slags symtom som kan bero på den dåliga inneluften, men alla har inte tagit kontakt med skolhälsovården, så vi vet inte hur många som har lidit, säger Oinonen.

Följer med läget

På tisdag börjar höstterminen och läsåret startar precis som vanligt också i de skolor som finns på renoveringslistan. Staden har låtit renovera Veräjäpellon koulu under sommaren och Carl Slätis försäkrar att källarlukten nu är borta och ventilationen i ordning. Allt skadat material har tagits bort och betongstommen har tätats. En totalrenovering av skolan är inplanerad till 2017.

– Våra mätningar visar att luftkvaliteten klart förbättrats efter sommarens renoveringar. Vi följer noga med inomhusluften. Vi antar att skolan nu är trygg att vistas i, men förbereder ändå att beställa ersättande paviljonger, berättar Slätis.

Att ersätta den äldre delen av skolan blir inte lätt, för där jobbar 14 undervisningsgrupper och 600 personer äter dagligen i matsalen.

– Med sommarens renovering har vi försökt ge byggnaden 3–4 år tilläggstid, så att den ska kunna funge­ra som skola tills den totalrenoveras, säger Slätis.

Hoppas på paviljong

Elevernas föräldrar är förstås oroliga för sina barns hälsa, speciellt som de upplever att ingen på staden svarat på deras frågor.

– Jag är väldigt bekymrad. Ingen på Esbo stad har kunnat berätta för oss föräldrar hur det påverkar barn att dagligen vistas i en skola där inneluften bevisligen är dålig, säger Pia Härkönen, föräldraföreningens ordförande.

Hon jobbade i våras hårt tillsammans med en handfull andra föräldrar för att staden skulle ta luftproblemen på allvar och är nöjd över att vissa renoveringar nu gjorts.

– Visst funderar jag hur mycket pengar som gått till renoveringen, om det var bortslösade pengar och om det visar sig att skolan ändå borde rivas och en ny byggas om några år. En tillfällig paviljong nu genast hade känts bättre, tycker Härkönen.

Hon har ett barn som börjar i and­ra klass i Veräjäpellon koulu på tisdag.

Familjen har funderat mycket på om barnen borde byta skola, men det vill Pia Härkönen helst inte.

– Det här är en bra skola med duktiga lärare. Jag vill på inget sätt stämpla den som en mögelskola.

Härkönen berömmer speciellt rektor Oinonen, för att han varit så öppen med fuktproblemen och låtit föräldrarna ta del av den tjocka rapporten som staden gjort.

Däremot upplever hon att föräldraföreningen har haft problem med att få svar på sina frågor av stadens anställda.