Förhöjd risk för infektion

Det är en krävande uppgift att hålla god kvalitet på inomhusluften. Lungläkaren Paula Kauppi på Allergisjukhuset vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt listar många faktorer som påverkar luftkvaliteten: damm, dålig ventilation, många människor på litet utrymme och fuktskador av olika storleksgrad.

– Små fuktskador, som en droppande kran, kan orsaka symtom hos känsliga människor, men de är inte farliga, säger Paula Kauppi.

Stora fuktskador, där väggar eller tak hela tiden är våta, kan irritera luftvägarna och kan ge symtom som kliande hy eller ögon, hosta, snuva eller huvudvärk. Enligt Kauppi är dessa symtom inte heller någon allvarlig hälsorisk utan försvinner när man inte längre vistas i utrymmet.

– Undersökningar visar att det bland människor som vistas i fuktskadade byggnader finns en lite förhöjd risk att få astmasymtom eller någon infektion, säger Kauppi.

Hon påminner om att barn oftare får olika infektioner än vuxna och att det därför är svårt att avgöra vilka infektioner som beror på just inomhusluften.