Kött är en av de viktigaste delikatesserna under festmiddagen. Dido Sharif visar upp ett får som en kund beställt. Foto: Benjamin Suomela.

Fastemånaden avslutas med stor fest

Muslimernas månadslånga fasta är slut och det firas med en stor högtid. Under Eid al-Fitr samlas familjerna för att äta en riktig festmåltid efter den långa fastan.

Islams fastemånad ramadan avslutas med högtiden Eid al-Fitr som just nu firas i Finland. Under det tre dagar långa firandet samlas man tillsammans med släkt och vänner för att umgås och äta en stor festmåltid.

Nora Aliisak har tagit med barnen Ahmad och Alma till köpcent­ret i östra Helsingfors för att leka och handla före kvällens festligheter. Under Eid al-Fitr står familj och samvaro i fokus.

– Det är en fin högtid. Vi firar tillsammans med hela släkten och blir säkert tjugo personer sammanlagt.

Trots att barnen inte fastar är Eid al-Fitr också deras fest. Många barn får presenter och ser fram emot den stora festen. Amina Juled står i leksaksaffären och väljer ut presenter till sina barnbarn.

Till slut faller valet på en barbiedocka och en leksaksbil. Juled bor i Italien men är i Finland över helgen.

– Alla släktingar som är i Finland kommer med och firar. Det är mycket som ska förberedas. Vi äter mycket sött, och maträtter med ris och kött. I Italien brukar kvinnorna och barnen också dansa under festen.

Mat smakar efter fasta

Också Abdi Muhamed och hans familj ska fira med en stor festmåltid tillsammans med släkten. Sammanlagt kommer de att vara närmare tjugo personer kring middagsbordet.

Enligt Muhamed är det en av de viktigaste dagarna under året.

– Det är en viktig dag inom islam och en av de största högtiderna. Det avslutar ramadan och den långa fastan så det är en stor dag.

Högtiden firas i flera dagar men det är den första kvällen som är den viktigaste och högtidligaste. Abdi Muhamed är klädd i kavaj och vita byxor dagen till ära. Också barnen har fått på sig finkläderna.

– Man sätter på sig de bästa kläder man har i garderoben, och har man inga så köper man, säger Muhamed.

Muhamed ser fram emot att få äta gott efter den långa fastan.

– Jag äter det mesta som kommer i min väg. Efter en månads fastande smakar all mat gott.

Muhamed säger att fastan kan kännas tung i början men att mycket beror på vilken inställning man har. Dessutom har fastandet haft positiva följder för honom.

– Jag gick ner fem kilogram medan jag fastade, säger han nöjt.

Kötträtter populära

I affären Itäkeskuksen Halal Liha fylls kyldisken av mängder olika köttsorter. Butiken har varit välbesökt de senaste dagarna men under själva festdagen är det tomt på folk.

Dido Sharif som jobbar i affären säger att många kommit för att inhandla kött till sina festmåltider.

– I går hade vi mycket folk här men nu är de flesta hemma och förbereder middagen. Det här året har vi inte haft lika mycket kunder som i fjol eftersom det öppnat flera andra affärer med halal-kött.

Eftersom maten ofta ska räcka till för hela släkten är det stora mängder som ska tillagas. Fårkött är speciellt populärt och Sharif visar upp ett helt fryst får som en kund har beställt.

– Själv ska jag nog inte fira på något speciellt sätt, jag jobbar ju i dag.