Den syriska såpoperan som såpopera

Ramadan har blivit big business i de muslimska länderna. Fastemånaden som är tänkt som en tid av kontemplation, bön och solidaritet med svältande, är i själva verket ofta ett enda nattligt frossande och en tid då man tillbringar kvällarna med familj och vänner framför teven. Mumma för reklambolag. Mumma för kommersen i affärer och butiker. Mumma för producenter av de ack så populära såpoperorna.

Det senaste decenniet har Syrien tagit över rollen från Egypten som Mellanösterns stora drömfabrik. Ofta är det dagsaktuella ämnen som behandlas i form av dramatisk musik, sneda blickar och plastikopererade nunor. Årets trend är såpor om kriget, vilket har lett till den smått absurda situationen där syrier i Syrien tittar på såpoperor om det syriska kriget mitt under brinnande krig. Metalagren är oändliga.

En av de mest populära tv-serierna som har fängslat miljoner tittare i hela världen är "Vi kommer återvända snart", som handlar om syriska medelklassfamiljer som flytt till Libanon. Trots att såpan produceras av staten medges vissa små fel gjorda av regimen men budskapet är ändå att Bashar al-Assad står som garant mot kaos och död. Andra såpor inspelade i Libanon eller i gulfstaterna är starkt kritiska mot al-Assad. I såpan "Född från midjan" skildras den syriska säkerhetspolisen som korrupt och ondskefull, med scener när soldater massakrerar oskyldiga demonstranter. Några av tv-serierna försöker hålla en slags balans mellan de olika lägren och där ofta kändisarnas egna politiska övertygelser återspeglas i deras rollfigurer. Även i regimens tv-serier behåller vissa av kändisarna sina ståndpunkter, till exempel Kinda Allouchs karaktär i "Vi kommer återvända snart" som öppet stöder oppositionen och kallar kriget för en revolution.

En av Syriens kändaste regissörer Najdat Anzour fick kritik för att han filmat scener till sin såpa "Under hemlandets sky" i Damaskusförorten Daraya under arméns beskydd. Rebellerna menade att militären gjorde eldupphör under två dagar så han kunde göra klart tv-serien som bland annat handlar om hur kvinnliga flyktingar utnyttjas sexuellt och tvingas in i prostitution. Anzour tillbakavisade kritiken och sade sig inte välja någon sida.
– Det är ingen match att filma i Daraya, det ligger ju i Syrien och inte i Israel, sade han till AP.

Under ramadan visas nya avsnitt dagligen och till fastebrytningsfesten Eid al-Fitr når såpornas intriger klimax. Miljoner tittare förväntas följa upplösningen av sin favoritsåpa, vilket gör det till annonsbolagens Mecka. Stora företag som Vodafone, Pepsi och Coca Cola investerar miljoner euro på sändningstid för sin reklam. I de mer konservativa gulfstaterna är det traditionella motiv ur islams historia, som öknar och stjärnklara himlar, som dominerar. Men i mer liberala Egypten säljs varorna med humor och man vågar leka med själva tanken på ramadan. En av de populäraste reklamsnuttarna är fortfarande snabbmatkedjan Nando's, som visar en fastande kille som med öppen mun framför en kycklingklubba inväntar solnedgången.