Mari Nivalainen har förmedlat många bostäder i området kring Berghäll. – De flesta köpare är bostadsinvesterare, berättar hon. Foto: Jannica Luoto.

Bostadsinvesterare sugna på Berghäll

Medan bostadspriserna går isär på olika orter fortsätter efterfrågan i huvudstadsregionen att växa. Kraftigast ökar priserna på små lägenheter, där bostadsinvesterare upprätthåller efterfrågan.

Bostadspriserna stiger sakta, berättar Statistikcentralens senaste siffror.

– Prisutvecklingen har lugnat sig, men priserna på små lägenheter i Helsingfors fortsätter att stiga. Förra året skedde en överraskande sänkning av priserna på lägenheter i Eira och Brunnsparken, men också priserna på dem har återhämtat sig, säger Petri Kettunen, aktuarie på Statistikcentralen.

Utvecklingen är väldigt olika både inom och mellan olika regioner. På årsnivå steg priserna i hela landet försiktigt. Däremot sjönk priserna mellan juni och maj, förutom i huvudstadsregionen.

– Prisnivån i huvudstadsregionen är en helt annan än i övriga landet, understryker Kettunen.

Små lägenheter säljer

Ari Pauna som är vd för Finlands Hypoteksförening Hypo delar Kettunens analys.

– Svårast är det att sälja en stor lägenhet i glesbygden. Också i huvudstadsregionen är stora lägenheter så dyra att den allmänna osäkerheten gör människor försiktiga.

Små lägenheter säljer däremot mycket bra, förklarar Pauna.

Mari Nivalainen på Kiinteistömaailma förmedlar en lägenhet på Torkelsbacken i Berghäll. Hon har också märkt rusningen på marknaden för små lägenheter.

– Huvudandelen av köparna är bostadsinvesterare. De köper ettor, eftersom de är relativt billiga, och hyr ut dem. I Berghäll är hyrorna mycket höga så området passar bra för det syftet, säger Nivalainen som förmedlat många lägenheter i området.

Annars består köparna främst av personer som söker efter en första lägenhet och deras föräldrar.

Snabba ryck

Investerarna köper ibland lägenheter till och med utan att besöka dem. Så verkar fallet vara på en annan visning, den här gången på Svalbobrinken i Sörnäs. En knappt 24 kvadratmeter stor etta har genast fått ett så högt erbjudande att den första visningen är nästan tom.

– Allt fler hushåll som redan har en helt eller nästan skuldfri lägenhet väljer också att bli bostadsinvesterare, antingen för att trygga pensionen eller som framtida bostad för sina barn. Det här gäller speciellt de stora åldersklasserna, säger Pauna som förklaring på den stora efterfrågan.

Hannele och Seppo Orjala har tänkt i samma banor.

– Vi har betalat av lånet på vår egen lägenhet och vill nu investera i en mindre bostad, säger Seppo Orjala medan han inspekterar lägenheten på Svalbobrinken.

Paret söker en etta eller tvåa och stadsdelarna kring Berghäll verkar intressera mest.

– Berghäll ligger vid goda trafikförbindelser. Här finns många små lägenheter och prisnivån är fortfarande förhållandevis låg jämfört med andra stadsdelar i innerstan. Fast visst är priserna för små lägenheter även här rätt höga, säger Hannele Orjala.

Kvarteren kring Berghäll tillhör de områden där prisökningen i huvudstadsregionen varit mest dramatisk. Speciellt bra säljer lägenheter i väl omskötta husbolag. Kanske det är just därför lägenheten på Svalbobrinken redan blivit onödigt dyr för paret Orjala.

– Erfarna bostadsinvesterarna söker bostadsbolag där stora renoveringar såsom stambyte och fasad är avklarade, tror Nivalainen.

Säkra intäkter

Den osäkra ekonomiska utvecklingen har förstärkt intresset för bostadsinvesterandet, tycker Pauna. Han får medhåll av paret Orjala.

– Hyran är en säker inkomst och efterfrågan på ettor är därför väldigt stor, säger Seppo Orjala.

– Dessutom kan våra egna familjemedlemmar behöva en lägenhet i framtiden, inflikar Hannele Orjala.

Pauna understryker att man inte bara skall skylla på bostadsinvesterarna för höga hyror i Helsingfors.

– De höga hyrorna beror främst på att de allmänna omkostnaderna för boende växer hela tiden.

Pauna säger att många bostadsbolag i Berghäll varit sent ute med stambyten och motsvarande stora renoveringar. Det har skapat en alltför stor efterfråga när problemen blivit akuta, vilket gett reparationsföretagen övertaget på marknaden.