LEHTIKUVA / AFP Photo / Aris Messini

Impopulärt krispaket drevs igenom

Greklands parlament har sagt ja till ännu ett impopulärt krispaket som gör att tusentals offentliganställda kan avskedas eller omplaceras. Åtstramningen är ett villkor för att landet ska kunna få nya lån utbetalda.

Utanför parlamentsbyggnaden i Aten demonstrerade kring 5 000 personer mot åtstramningarna. Men protesterna var förgäves. Paketet antogs tidigt under torsdagsnatten med 153 ja-röster mot 140 nej.

– Vi ger inte efter, motstånd är enda vägen, skanderade några av demonstranterna.

– Efter tolv år på jobbet, ger de oss sparken på en enda natt, sade Petra Hatziharalampous, en 52-årig skolvakt mellan tårarna och fortsatte:
– Om de hade någon ryggrad skulle de säga nej till stödpaket och ta tillbaka en del av sina beslut.

Dagar av massprotester har föregått det kontroversiella beslutet, som banar väg för att det skuldtyngda landet kan få nästan sju miljarder euro i en ny omgång lån från EU och Internationella valutafonden (IMF).

Reglerna om omplacering, som parlamentet drev igenom, innebär att tusentals offentliganställda, främst lärare och poliser, får åtta månader på sig att hitta nya jobb eller acceptera de arbeten som erbjuds. I annat fall förlorar de sina anställningar.

4 000 får sparken
Omkring 4 200 statsanställda ska omplaceras redan i slutet av juli. Till årsskiftet ska totalt 25 000 offentliganställda ha fått andra arbetsuppgifter medan 4 000 sparkas.

Vänsteroppositionen i Syriza kallade beslutet för ett "människooffer" och sade att långivarna som kräver det drivs av "hat".

Men premiärminister Antonis Samaras försvarade åtstramningen. I ett tal förutsade han också bättre tider. Strax därefter gav han löften om en rejäl sänkning av restaurangmomsen för att få fart på turismen.

– Vi fortsätter att klättra upp för berget och vi ska nå toppen som inte är långt borta. Vårt folk kommer att få uppleva bättre dagar, sade Samaras.